Dokumentarni film ‘Zašto skačem’ donosi jedinstveni pogled u svijet autizma

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u nezavisnim kinima diljem zemlje bit će prikazan nagrađivani dokumentarac britanskog redatelja Jerrya Rothwella „Zašto skačem“. Zagrebačku premijeru imat će u Dokukinu KIC u petak, 2. travnja, nakon čega će ga priliku imati vidjeti publika u nezavisnim kinima u Hrvatskoj.

U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek 13 godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku da zaviri u intenzivan, često bolan, ali i radostan svijet osjetila.

Film se temelji na bestseleru Naokija Higashide koji istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonista povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže, a pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu, zašto skače.

Iako toga najčešće nismo svjesni živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a “Zašto skačem” pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi.

Dokumentarni film ‘Zašto skačem’ dobitnik je nagrade publike na Sundance Film Festivalu, te nekoliko drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

Restart Label film donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH), a nakon premijerne projekcije u petak filmska kritičarka Jelena Pašić razgovarat će s Nikolom Tadićem, programskim koordinatorom SUZAH-a.

Komentiraj