Počinje prikazivanje dokumentarne serije ‘Bijeg od Hitlera’

Viasat History

Da ste se tijekom Drugog svjetskog rata našli na okupiranom području, bilo bi upitno hoćete li preživjeti. Mogli ste nekako pobjeći, mogli su vas zarobiti ili na mjestu pogubiti. Preživljavanje je ovisilo o sreći, mještanima i Stazama slobode. Pokret otpora je diljem Europe uspostavio ‘Staze slobode’, povezujući putove za bijeg koji su omogućavali savezničkim vojnicima i vojnikinjama da dođu do sigurnog područja. Pomoćnici na tim stazama riskirali su život da bi ih držali otvorenima i vodili saveznike preko opasnih planinskih područja u teškim vremenskim uvjetima pod okriljem mraka, omogućavajući im da stignu do Britanije i prežive kako bi se ponovno mogli boriti.

Dok 75 godina poslije uspostavljanja ‘Staza slobode’ i sam hoda tim istim putovima, Monty Halls priča nam nevjerojatne i malo poznate priče kojima odaje počast muškarcima i ženama koji su ih stvorili, a budući da ima i snažne osobne veze s ovim junačkim podvizima, može nam ih savršeno i prenijeti: njegov praujak, pilot u Drugom svjetskom ratu, srušen je u Sjevernoj Africi, a preživio je upravo zahvaljujući njima. Monty je većinu života proveo kao član Kraljevske mornarice, a neke od najslavnijih priča o bijegu i izbjegavanju neprijatelja potječu upravo od te elitne jedinice specijalaca.

Dokumentarno-povijesna serija ‘Bijeg od Hitlera’ (Escaping Hitler) počinje se prikazivati od ponedjeljka 8. listopada na kanalu Viasat History.

Komentiraj