Dokumentarna reportaža ‘Malo im rata’ povodom obljetnice u Gruborima

 

Povodom obljetnice ratnog zločina počinjenog nad šest civila u dobi od 51 do 90 godina u Gruborima 25. kolovoza 1995., dvadeset dana nakon Oslobodilačke akcije Oluja, a gdje će počast žrtvama ove godine odati i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, Srpsko-narodno vijeće u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava pripremilo je kratku dokumentarnu reportažu autorice Anete Vladimirov, inače zamjenice predsjednika SNV-a o civilima stradalima tijekom rata.

Reportaža je nastala u okviru studijsko-komemorativnog putovanja “Pamti povijest, ne ponavljaj je” od 30. srpnja do 2. kolovoza 2020. godine. Aneta Vladimirov kaže da su tragom mjesta zločina, koja nisu mjesta sjećanja, naišli na ljude koji su bili spremni govoriti o svojim iskustvima iz perioda tijekom i nakon VRO Oluja.

“Vrlo često se radilo o najtežim traumama koje do danas hrvatsko društvo ne vidi, a hrvatska država institucionalno zanemaruje. U danima pripreme obilježavanja pobjede u VRO Oluja u selima i mjestima Glinski Trtnik, Glinsko Selište, Ličko Petrovo Selo, Komić, Kijani, Donja Suvaja, Islam Grčki, Plavno i zaseok Grubori, Pedalj, Ostojići i Dvoru susreli smo se sa onima čiji su životi ostali na naličju kamena temeljca te pobjede ljeta 1995. godine. Bila nam je namjera, također, ukazati na sve što se u njihovim životima zbivalo uslijed tih radikalnih promjena življenja odnosno preživljavanja bilo u pokušajima skrivanja bilo u odlasku u izbjeglištvo”, rekla je Aneta Vladimirov.

Civilne žrtve rata 1991.-1995., neovisno o nacionalnoj pripadnosti, nemaju institucionalni okvir unutar kojeg mogu svoja prava ostvariti na dostojanstven život i pravno-psihološku satisfakciju.

Do danas nije utvrđena sudbina i/ili mjesto ukopa za oko 1900 osoba kojima se u ratu na području RH gubi svaki trag.

“Usprkos vremenskom odmaku od 25 godina i dalje ne raspolažemo poimeničnim popisima žrtava. Tu svakako izostavljamo dugogodišni, predani rad udruge Documenta, jer je država odgovorna da sanira posljedice rata, a ovo je svakako jedna od najtežih. Na pravni epilog ne treba trošiti riječi, jer gotovo da ga i nema u kvalifikaciji ratnog zločina. Stoga, poslušajte priče sugrađana i sugrađanki, običnih ljudi, no, neobično hrabrih i dostojanstvenih usprkos svemu navedenom”, poručuju iz SNV-a.

Komentiraj