Đoković se još jednom razišao s trenerom Vajdom, je li duhovni guru Pepe Imaz opet razlog?

Vjerojatno zbog rata u Ukrajini, pa i svih posljedica na sport koje je rat donio, neke prilično važne vijesti pale su u drugi plan, pa tako i ona su se razišli Novak Đoković i trener Marjan Vajda. Đoković i Vajda surađivali su još od proljeća davne 2006. godine, uz jedan prekid kroz 2017. i 2018. godinu. Vajda, bivši tenisač s najvišim renkingom na broju 34 ATP liste, je uz Đokovića bio kroz svih 20 Grand Slam turnira koje je osvojio i opravdano ga se smatra najzaslužnijim što je Srbin postao jedan od najvećih tenisača u povijesti. Medijski to možda i ne izgleda tako jer je kroz karijeru Đoković često u svoj trenerski tim uključivao poznatija imena, od Borisa Beckera, preko Andrea Agassija i Radeka Štepaneka do našeg Gorana Ivaniševića, međutim Vajda je tu bio konstanta koji ga je od talentiranog pretvorio u jednog od najboljih svjetskih igrača ikad.

Đoković i Vajda su se upoznali tijekom Roland-Garossa 2006., nekoliko dana nakon što je mladi srpski tenisač (rođen 22. svibnja 1987.) proslavio 19. rođendan. Đoković je u tom momentu bio 63. igrač svijeta na ATP listi, a na tom French Openu je došao do četvrtine finala gdje je izgubio od Rafe Nadala koji je kasnije u finalu pobijedio Federera i osvojio svoj drugi uzastopni Ronald-Garros. Usput, u istom četvrfinalu Federer je pobijedio Marija Ančića, a u polufinalu Nadal je bio bolji od Ivana Ljubičića.

Do tada mladi Đoković je surađivao sa Riccardom Piattijem koji je ujedno bio Ljubičićev trener, međutim Talijan mu se nije mogao dovoljno posvetiti pa se Đoković javio Vajdi. Suradnja je počela dva tjedna nakon spomenutog Ronald-Garrosa, od ATP turnira u ‘s-Hertogenboschu.

„Prije French Opena dobio sam poziv iz jedne agencije, pitali su me jesam li zainteresiran pogledati Đokovića na turniru u Parizu. Iskreno, nisam znao puno više o njemu od toga da je broj 63 na ATP listi, a nisam bio ni previše siguran da ga želim trenirati jer sam ionako previše radio i putovao“, prisjeća se Vajda. „Međutim, nakon što sam ga vidio na terenu, brzo sam se predomislio“.

Suradnja je brzo dala rezultate, nakon Wimbledona 2006. u nizozemskom Ameersfortu Đoković je stigao do prve a u rujnu u Metzu i do druge ATP titule. Na kraju godine Đoković je bio 16. igrač svijeta.

Nešto manje od 16 godina i točno 20 Grand Slam titula kasnije Đoković i Vajda su se razišli. Naravno, konkretni razlozi nisu navedeni, iako se tu i tamo može pročitati česta rečenica kako će se slovački trener „više posvetiti obitelji“. Možda je zaista došlo do zasićenja, nije to ništa čudno nakon toliko godina. Vajda i Đoković su se jednom već bili razišli, bilo je to u vrijem jedine prave krize rezultata u karijeri srpskog tenisača. „Ovo nije bila lagana odluka, ali svi osjećamo da trebamo promjenu“, rekao je Đoković nakon ispadanja u četvrtini finala Monte Carla u travnju 2017. nakon što je objavljeno kako Vajda, kondicijski trener Phil Gritsch i fizioterapeut Miljan Amanović više nisu dio njegovog tima. „Došli smo do trenutka kad svi osjećamo kako je Novakovom timu potrebna nova energija. Novak može još puno više i siguran sam da hoće“, rekao je tada Vajda u vrlo diplomatskom tonu. Đoković je angažirao Agassija, međutim forma ionako pogoršana ozljedom lakta nije išla na bolje. Uslijedila je operacija, pa povratak turnirima u ožujku 2018., međutim nakon poraza u drugom kolu Indian Wellsa i Miami Opena Đoković je odlučio vratiti Vajdu a nakon pada na 22. mjesto godinu je Novak uz pobjedu na US Openu završio kao svjetski broj 1!

Međutim, iza ove službene priče išla je i jedna neslužbena – Đoković se 2016. godine zbližio s Pepeom Imazom, bivšim tenisačem (najvši ATP ranking mu je bio 146) i „duhovnim učiteljem“, ili guruom, koji je malo po malo ušao u tim srpskog tenisača sa zadatkom „pronalaska emocionalnog balansa u sportu i životu“. Imazova pojava u timu, a uskoro i u trenerskim boxovima tijekom mečeva, koincidirala je s Đokovićevim lošim rezultatima, a zatim i razlazom sa Vajdom. Uz to, nije tajna da je Becker iz Đokovićevog tima otišao jer nije želio biti tamo skupa s Imazom. U to je vrijeme Đoković povremeno davao zanimljive izjave, tipa one za Shortlist magazin. „Vjerujem da je naša misija postići višu frekvenciju kroz brigu o sebi, istražujući i poštujući vlastiti avatar, svoje tijelo, a time se podiže vibracija planeta“. Bilo je još toga, npr. teoretizirao je Đoković da se otrovna voda može pročistiti pozitivnim mislima.

Ipak, nakon serije loših igara Đoković je vratio Vajdu koji je kasnije rekao kako je „pogurao ideju o Imazovu odlasku iz tima, iako to nije bio njegov prvi uvjet“. Uglavnom, Imaz je otišao a Đoković je počeo igrati kao prije, kao do nedavno.

Iako nikad nisu prekinuli prijateljsku vezu, kroz medije se moglo doznati da su se u zadnje vrijeme Đoković i Imaz opet približili jedan drugome a u prilog tome ide i podatak da je Đoković nedavno kupio kuću u Marbelli, u blizini Imazove akademije. Ima li Pepe Imaz opet veze s Vajdinim odlaskom?

Komentiraj