Đoković: “Neću se cijepiti čak ni ako to znači da neću moći osvajati trofeje. Ali, nisam antivakser”

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković u intervjuu za BBC govorio je o cijepljenju i poslao poruku da se ne planira cijepiti ako će to biti uvjet, bez obzira na to što bi mu to značilo gubitak trofeja.

Đoković je poručio da bi adije propustio buduće teniske trofeje nego da bude primoran cijepiti se protiv covida. “Nisam antivakser, ali žrtvovat ću trofeje ako će tjerati da se cijepim”, rekao je za BBC Đoković.

Dodao je da nikad nije bio protiv cijepljenja, alli je, kaže, uvijek podržavao slobodu izbora što stavljate u svoje tijelo.

Đoković je rekao da se nada da će se uvjeti cijepljenja na pojedinim turnirima promijeniti, dodajući da se nada da će ‘moći igrati još mnogo godina’.

Potvrdio je da je spreman odreći se prilike da postane statistički najveći tenisač svih vremena. “Zato što su principi donošenja odluka o mom tijelu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim telom koliko god je to moguće. Nikada nisam bio protiv cijepljenja. Razumijem da globalno svi pokušavaju uložiti velike napore da se izbore s ovim virusom i da vide, nadamo se, skori kraj ovom virusu”, rekao je Đoković.

Podsjetimo, Đoković je prošlog mjeseca deportiran iz Australije nakon sage koja je trajala više od deset dana. Sud je odlučio da ga australski ministar imigracija Alex Hawke ima pravo deportirati iz Australije jer je Đoković zbog svojih stavova ‘opasan za javno zdravlje nacije’.

Komentiraj