Đoković je bez ikakvog pozdrava usred noći napustio Zadar bez testiranja na koronavirus

Srpski tenisač i suorganizator humanitarnog teniskog turnira Adria Tour Novak Đoković doslovno je usred noći nestao iz Zadra nakon što se doznalo da je jedan sudionik turnira, bugarski tenisač Boris Dimitrov koji je već bio otputovao iz Zadra za Monako, pozitivan na koronavirus.

Čim je to doznao, Đoković je zajedno s članovima obitelji i svojom ekipom suradnika u nedjelju navečer bez pozdrava napustio Hrvatsku i otišao prema Srbiji, a čak ni 24 sata kasnije nije se oglasio o izbijanju zaraze na turniru čiji je bio glavni promotor i najznačajniji sudionik, što je u Zadru protumačeno kao iznimno neodgovorno i nepristojno ponašanje. Kao što se ovih dana u Zadru naslikavao dok je sve bilo u redu, bilo bi pošteno i odgovorno da se kao suorganizator turnira i suočio s kriznom situacijom. Srpski mediji objavili su da se tenisač odbio testirati u Hrvatskoj, što su učinili svi preostali sudionici turnira, te da će „razmisliti hoće li to napraviti u Srbiji“. Nešto kasnije objavili su da je to ipak učinio.

Đoković je na društvenim mrežama izložen salvama uvreda jer je njegovo ponašanje povezano s prijašnjim izjavama kojima se protivio cijepljenju i tvrdio da „postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka“ kada je riječ o covidu-19. Kazao je i da je protivnik cijepljenja, kada je bila spomenuta mogućnost da će za sportaše ono biti obavezno. „Osobno nisam za cijepljenje i ne bih volio da me netko primorava da dobijem injekciju da bih mogao putovati. Ako to bude pravilo i zakon, što će onda biti? Trebam odlučiti hoću li se ili ne podvrgnuti tome. Imam svoje mišljenje, a hoće li se ono promijeniti u nekom trenutku, ne znam. Mi dobivamo preko službenih medija neku priču koja izaziva priličan strah i paniku kod ljudi. Ne može čovjek ostati imun na to. Vjerujem da je virus opasan, u suprotnom ne bi bilo pola svijeta zakačeno, ali mislim da postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka“, rekao je u Đoković u travnju i dodao da ti stručnjaci govore o nekim drugim rješenjima, koja se ne poklapaju s onim što plasiraju „službeni mediji“.

U Zadru su ostali konsternirani njegovim iznenadnim nestankom jer se radi o turniru koji je organiziran upravo na Đokovićevu inicijativu, kao dijelu svojevrsne „balkanske turneje“. Nakon Beograda i Zadra, naime, slične manifestacije s humanitarnim karakterom trebale su se održati u još tri grada u regiji, a na njima su kao i u prva dva slučaja trebali nastupiti mahom igrači iz regije. Direktor zadarskog dijela turnira Goran Ivanišević kazao je da je „lijepo vidjeti, kada dođeš na jedan veliki turnir, dvadeset Balkanaca u svlačionici, jedan drugoga podržavaju, treniraju“. Oduševljenje promocijom Zadra i Hrvatske u svijetu izrazio je i premijer Andrej Plenković, koji se po službenoj verziji iz Vlade „na tri minute susreo s Đokovićem i Ivaniševićem, bez rukovanja i bliskog kontakta“.

Rezultat Đokovićeva testiranja na koronavirus do zaključenja ovog broja Nacionala nije bio poznat, a nije razjašnjeno ni na koji način je uopće napustio Hrvatsku u nedjelju navečer ili ponedjeljak rano ujutro: nije bilo formalne prepreke da to učini automobilom, no ako se odlučio za zrakoplov, moguće je da je prekršio više mjera i preporuka suzbijanja zaraze jer je u tom slučaju morao biti prethodno testiran. Također, evidentno je da tenisač nije uvažio preporuke epidemiologa da se svi koji su u bliskom kontaktu s prvotno zaraženim bugarskim igračem Grigorom Dimitrovom bili dulje od deset minuta podvrgnu testiranju, što su trenutačno učinili svi osim Đokovića, a posve je očito da se tijekom turnira u Beogradu i Zadru nisu poštovale čak ni osnovne preporuke o fizičkom distanciranju, izbjegavanju bliskog kontakta i slično – kako kod publike tako i kod samih organizatora.

Komentiraj