Dokazan zločinački pothvat te veza vlasti Srbije i zločina u BiH: Osuđeni Stanišić i Simatović

Bivši šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović proglašeni su krivima i osuđeni na 12 godina zatvora u nepravomoćnoj presudi na obnovljenom suđenju pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove (MICT), objavio je detektor. ba.

Time je prvi put na nekom međunarodnom sudu izravno dokazana neposredna veza između ratnih zločina u BiH i vlasti Srbije devedesetih.

Sudsko vijeće konstatiralo je da su krivi za podržavanje i pomaganje ratnih zločina, a li ne i za njihovo planiranje i naređivanje.

U kaznu će im se uračunati vrijeme u pritvoru, gdje će ostati do prebacivanja u države u kojima će izdržavati kazne.

Izricanje nepravomoćne presude šefovima srpskih tajnih službi devedesetih Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počelo je u 15 sati pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove (MICT), s odgodom prijenosa od pola sata.

Stanišić i Simatović organizirali su i opremili neke od najokrutnijih paravojnih skupina srpskih snaga koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH, poput Tigrova Željka Ražnatovića Arkana i Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije.

Krivica im je, međutim, dokazana samo za zločine u Bosanskom Šamcu. Predsjedatelj sudskog vijeća sudac Burton Hall izjavio je u izricanju presude da je tužiteljstvo MCTI-a dokazalo da su pomagali izvršenje zločina samo u odnosu na zločine u Bosanskom Šamcu.

Sudsko vijeće uvjerilo se da su optuženi formirali postrojbu pod kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije. Formiranje je počelo u ljeto 1991. u kampu Golubić kod Knina. Vijeće ne može zaključiti da su pripadnici te jedinice u Hrvatskoj počinili zločine, navodi se u presudi.

Vijeće je konstatiralo da su pripadnici te postrojbe u martu 1992. godine obučili grupu iz Bosanskog Šamca. Vijeće se nije se uvjerilo da su imali nad njom kontrolu prilikom činjenja zlodjela, ali je konstatiralo da su im pružili pomoć.

Sudsko vijeće konstatiralo je da su Stanišić i Simatović detaljno znali što se događa u Hrvatskoj i BiH. Van razumne sumnje je dokazano da su obojica optuženih znali za kampanju progona u Hrvatskoj i BiH. Također, znali su i dijelili namjeru da se s velikih područja Hrvatske i BiH prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

Sudsko vijeće konstatiralo je da je najkasnije od kolovoza 1991. postojao zajednički zločinački cilj uklanjanja nesrpskog stanovništva koji su dijelili srpski čelnici Srbije, takozvane Krajine Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te BiH.

Dokazani su i zločini u Hrvatskoj, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Neka od tih ubojstava, konstatirali su suci, počinili su pripadnici “Arkanovaca”. Sličan obrazac odvijao se i u BiH, u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudac Hall kazao je da su u Bijeljini teror zavele Arkanova i Mauzerova “Garda”. Pripadnici tih skupina činili su razaranje velikih razmjera: pljačkali su, ubijali, silovali i zatvarali nesrbe na području općine. Veliki broj Muslimana napustio je općinu. Vijeće je konstatiralo brojna zlodjela i u općinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, izjavila je kako su žrtve očekivale težu kaznu: “Očekivali smo jaču presudu…. ali ipak su krivi, ipak je Srbija umješana u zločine u BiH”, izjavila je za BIRN.

Komentiraj