DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Zajednički pokušaj pokretanja evakuacija istočnog Alepa

FaH

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su se telefonskim putem dogovorili kako će što prije moguće zajedno pokušati pokrenuti evakuaciju civila i pobunjeničkih boraca iz istočnog Alepa, otkrivaju izvori bliski turskom predsjedniku.

Putin i Erdogan su naglasili potrebu sprječavanja kršenja primirja koje su dvije države dogovorile u utorak. Evakuacija se rano u utorak zaustavila nakon što je sirijski saveznik Iran postavio nove uvjete, te su nastavljene borbe između snaga sirijske vlade i opozicije.

Erdogan je Putinu rekao kako je Turska spremna poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurala privremena skloništa i humanitarnu pomoć nakon što se otvore sigurnosni koridori.

Zakaria Malahifji iz opozicijske skupine Fastaqim u srijedu je rekao da su pobunjenici pokrenuli protunapade protiv snaga vlade, a Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi izjavu svjedoka o napadu automobilskom bombom u povijesnom dijelu jugozapadnog Alepa.

Istražitelji Ujedinjenih naroda za ratne zločine u srijedu su objavili kako sirijska vlada najodgovornija za sprječavanje napada i odmazdi u istočnom Alepu i da mora osuditi sve vojnike iz svoje koalicije koji krše zakone.

Istražno povjerenstvo UN-a je priopćila kako je dobila “brojne izvještaje” o kršenju konvencija, uključujući egzekucije, samovoljna uhićenja i nestanke ljudi.

Dodali su kako su primili i informacije o tome da pobunjeničke skupine sprječavaju odlazak civila iz grada, te da se njihovi borci infiltriraju u civilnu populaciju.

Komentiraj