Zemlje članice EU-a i Europski parlament postigle su u ponedjeljak dogovor kojim se uvode sustavne provjere u odgovarajućim bazama podataka svih osoba koje ulaze u schengenski prostor ili izlaze iz njega, uključujući i državljane Europske unije.

Europska komisija je u prosincu prošle godine, nedugo nakon terorističkih napada u studenome 2015. u Parizu predložila uvođenje sustavnih provjera u odgovorajućim bazama podataka svih koji ulaze u Europsku uniju kako bi se povećala sigurnost. Sustavne provjere državljana trećih zemalja i do sada su bile obvezne pri ulasku u EU, a sada se ta obveza uvodi i pri izlasku iz EU-a, uključujući i za državljane EU-a.
“Terorizam je mržnja bez granica. Svaka osoba ima pravo na život i svaka demokracija ima pravo na svoje vrijednosti. Želimo sigurnost u svijetu koji se mijenja”, izjavila je parlamentarna izvjestiteljica za ovo pitanje Monica Macovei, dodajući da osiguranje vanjskih granica EU-a može zaustaviti kretanje terorista, oružja i materijala za masovno unišavanje.
Dogovor koji još formalno trebaju potvrditi Vijeće EU-a i Europski parlament na plenarnoj sjednici, pozdravila je i Europska komisija.
“Pozdravljam dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o promjeni schengenskog zakona. Nakon uspješnog pokretanja Europske granične i obalne straže u listopadu, uvođenje sustavnih provjera za sve putnike koji prelaze vanjske granice EU-a novi je dodatni korak u našim nastojanjima da očuvamo slobodu kretanja unutar Schengena i zajamčimo sigurnost našim građanima”, izjavio je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.
Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King je istaknuo da “teroristi ne poštuju nacionalne granice” te da su sustavne kontrole na vanjskim granicama ključne za sprječavanje njihova ulaska u EU.
U situacijama kada sustavne kontrole izazovu velike gužve na granicama, moguće je uvođenje nasumičnih kontrola.

Komentiraj

PREKOfah
Podijeli objavu
Prethodni članakSudar kamiona i autobusa kod Vrbovca, jedna osoba poginula
Sljedeći članakZdravko Marić: Porezna uprava traži 98 ljudi
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.