DOGOVOR Aktiviranje nadležnosti ICC-a za zločin agresije

hina

Stodvadesettri države stranke Međunarodnog kaznenog suda (ICC) postigle su u Ujedinjenim narodima dogovor o aktiviranju nadležnosti suda za zločin agresije koji se dodaje trima nadležnostima koje su već na snazi, doznaje se u petak od diplomatskih izvora.

“Konsenzusom smo aktivirali  zločin agresije” rekli su diplomati. Skupština država stranaka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda odlučila je aktivirati nadležnost suda za zločin agresije od 17. srpnja 2018.

Osnovan 1998. sporazumom potpisanim u Rimu koji je stupio na snagu 2002.,  ICC do sada je sudio samo za zločine protiv čovječnosti, genocid i ratne zločine.

“Zločin agresije” neke zemlje protiv druge zemlje je predviđen statutom ICC-a, ali do sada nije aktiviran zbog svog vrlo političkog obilježja.

Dogovor je postignut nakon godišnje opće skupštine 123 sastavnica Međunarodnog kaznenog suda, koja je trajala desetak dana a održava se alternativno u Den Haagu i New Yorku. Dogovor je uslijedio nakon usvajanja amandmana 2010. za bolje određivanje zločina agresije.

Ta četvrta nadležnost priznaje napad jedne zemlje na suverenitet druge zemlje i određivanje odgovornih među njihovim čelnicima.

“Tema je osjetljiva”, naglasio je neimenovani stručnjak za taj predmet na početku skupštine. Tema je aktualna u brojnim zemljama, Rusiji, Libiji, Demokratskoj Republici Kongo i Siriji.

Nekoliko zemalja koje nisu ratificirale amandmane iz 2010. (Francuska, Japan, Kolumbija, Kanada, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo) navele su da prihvaćaju aktiviranje ali pod uvjetom da njihovi državljani ne mogu biti progonjeni. Druge države su ratificirale amandmane ali nisu postavile taj uvjet.

Tijekom skupštine 123 država stranaka bi trebale usvojiti godišnji proračun ICC-a od 149 milijuna eura i izabrati 6 sudaca između 12 kandidata.

Komentiraj