Dodjelom „Zlatnih motorki“ završio 13. Trash film festival

HINA/ Sinišša KALAJDŽIJA/

Dodjelom „Zlatnih motorki“ u subotu je u varaždinskom kinu Gaj završio 13. Trash film festival na kojem je u službenoj konkurenciji prikazano 55 filmova iz 20 zemalja.

Stručni žiri festivala, u kojem su bili publicist, novinar, urednik, glazbenik i redatelj Anđelo Jurkas, filmski kritičar Marko Njegić te filmski i televizijski montažer Goran Mitrović, odlučio je da „Zlatnu motorku“ za najbolji akcijski film dobije belgijski „Lost in the middle“, za najbolji SF film danski „Red and blue ball“, za najbolji borilački film španjolski „Boxer“ te za najbolji horor film španjolski „Z fest“. O petoj „Zlatnoj motorki“ odlučuje publika, a ona je izabrala još jedan španjolski film „The beatle at the end of the street“.

Mitrović je naglasio da su je bilo teško odabrati filmove jer onu više uopće nisu trash, zahvaljujući i razvoju tehnologije.

„Belgijski film je izvanredan, jedan od najboljih filmova, ali to je visoka produkcija. Od svih ti filmova ne znam što bih mogao navesti kao trash film. Horor filmovi, recimo, pripadaju grupaciji trasha, ali pobjednički SF film je zapravo eksperimentalni. Trash nisam vidio osim Jamesa Bonda domaćina festivala”, rekao je Mitrović nakon proglašenja najboljih filmova.

Na završnici varaždinskog Trash film festivala prikazan je i novi uradak organizatora festivala, Udruge Trash, film o supertajnom trash agentu Bobu, Jamesu Bobu.

Tema ovogodišnjeg Trash film festivala bila je “Špijuni koje volimo”, a na tu su temu u popratnom programu festivala održani filmski kviz „Kvizna situacija“ te stručna debata koju su vodili filmski kritičar Marko Njegić i kulturni antropolog Tomislav Pletenac.

Ovogodišnja novost festivala bilo je otvorenje varaždinske Ulice slavnih po uzoru na Walk of fame na Hollywood Boulevardu, a koja je smještena u Uskoj ulici. Prvu ploču dobio je legendarni hrvatski glumac Zvonimir Ferenčić, najpoznatiji po ulozi Franca Ožbolta Cinobera u kultnim „Gruntovčanima“.

Komentiraj