Španjolski film Andresa Goteira “Dhogs” osvojio je Grand Prix u konkurenciji dugometražnoga filma 22. Splitskoga filmskog festivala, dok je Grand Prix za kratkometražni film dobio Michael Miroshnik iz Izraela za film “Dust and delights”, a dodjelom i ostalih nagrada u subotu navečer u izložbenom prostoru Multimedijalnoga kulturnog centra u Splitu taj je festival i zatvoren.

Posebno priznanje u konkurenciji dugometražnog filma dobili su Jun Geng (Hong Kong) za film “Oslobađajuće i ugodno/Free and Easy” i Igor Bezinović (Hrvatska) za film “Kratki izlet/Short excursion”, a u konkurenciji kratkometražnoga filma posebno priznanje dobili su Irena Jukić Pranjić iz Hrvatske za “Gamer girl”, Stefanie Kolk iz Nizozemske za “Clan”, te Max Porter & Ru Kuwahata iz Francuske za “Negative space”. Nagrada “Ivan Martinac”, koja je ustanovljena ove godine, pripala je Igoru Bezinoviću iz Hrvatske za film “Kratki izlet” kojemu je to bila i druga nagrada koju je dobio na ovom festivalu

Žiri Konkurencije dugometražnog filma činili su francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, hrvatski redatelj Hrvoje Hribar, te britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod, a žiri kratkometražnog filma filmski kritičar iz Austrije Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage, te dramatičar Ivan Vidić iz Hrvatske.

Splitski filmski festival trajao je osam dana, tema mu je bila okrutna i virtualna stvarnost, a na njemu su sudjelovali etablirani redatelji, debitanti i novootkriveni talenti. Publika je od 9. do 16. rujna, osim radionica i predavanja u osam festivalskih segmenata, mogla uživati u filmovima u Konkurenciji dugometražnoga i Konkurenciji kratkometražnoga filma, Forumu, Next dooru, Frame extendedu, Hrvatskom filmu, Hommageu i Novim medijima.

Prikazani su među ostalim filmovi Kazema Mollaiea “Kupal”, Sanala Kumar Sasidharana “Sexy durga”, Virgila Widricha “Noć od 1000 sati/Die nacht der 1000 stunden”, Moa Hyun-shina “Crkva nacionalne slave/Kukkwanggyohoeh”, Juna Genga “Slobodno i lako/Qing song jia yu kuai” i Michela Lipkesa “Čudno, ali istinito/Extrano pero verdadero”.

Na programu je bio i film Rahula Jaina “Strojevi/Machines”, Zayne Akyol “Gulistan-zemlja ruža/Gulistan-land of roses”, Guida Hendrixa “Stranger in paradise”, Pabla Escota “Uništavaš svoje carstvo/Ruinas tu reino”, Tommasa Cotroneia “Blood and the moon”, Toma Lassa “Ružan i slijep/Blind & hasslich”, Nagayamu Tadashija “Putovanje kornjače/Tohatsu no tabi”, Haritza Zubillaga “Stakleni lijes/El atud de cristal”, Dericka Cabridoa “Purgatoryo”, “Mrtve ribe” Kristijana Milića, “Fuck off I love you” Anđela Jurkasa .

Svoje su filmove publici predstavili i Sara Kern “Sretno orlo!”, Viktor Zahtila “After party”, Mate Ugrin “U međuvremenu”, Tonči Bakotin “M. Ocean”, Igor Dropuljić “Behemont”, Goran Škofić “Na plaži”, a newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan je predstavio svoju kompleksnu instalaciju AT/VR skulpturu  i još je kao dio posebnog programa održao predavanje pod nazivom “Augmented reality – kako ja to radim”.

Filmski segment Hommage bio je posvećen njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. U sjećanja na njega prikazo se njegov dugometražni film “Dan slikara”, a u spomen na Toma Gotovca kratki videozapis “Usputne priče – Božji prst” Željka Radivoja.

Komentiraj