Večeras dodjela Zlatne lopte, Modrić favorit

Igor Kralj/PIXSELL

Večeras od 21 sat u Parizu se održava dodjela Zlatne lopte, jedne od najvažnijih pojedinačnih nagrada u nogometu, koju dodjeljuje časopis France Football. Favorit za osvajanje nagrade je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić.

Modrić je prošle sezone s Real Madridom treći put zaredom osvojio Ligu prvaka, a potom je s Hrvatskom stigao do finala Svjetskog prvenstva, koje se igralo u Rusiji.

Proglašen je najboljim igračem tog istog SP-a, a osvojio je i UEFA-inu nagradu za najboljeg nogometaša Europe, a proglašen je i najboljim nogometašem svijeta u FIFA-inu izboru. Internetski portal Gol mu je dodijelio svoju nagradu za najboljeg a to isto je zatim učinio i američki časopis Gentlemen’s Quarterly (GQ). Prošli tjedan ga je najboljim proglasila i organizacija Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).

Posljednjih 10 nagrada ‘Zlatna lopta’ osvojili su Leo Messi i Cristiano Ronaldo. 2007. godine posljdnji pobjednik prije ovog dvojca bio je Kaka.

Svečana dodjela počinje u 21 sat, a voit će je legendarni francuski nogometaš Davod Ginola. Nagradu ‘Zlatna lopta’ dodjeljuje France Football od 1956. godine. Prvi pobjednik bio je Englez Stanley Matthews. Od 2010. do 2015. godine France Football i FIFA zajednički su dodjeljivali ovu nagradu, a potom su se ponovno razdvojili, a FIFA je osnovala vlastitu nagradu.

U kategoriji za najboljeg nogometaša nalazi se 30 igrača, koje bira uredništvo časopisa France Football, a za pobjednika glasaju novinati iz cijelog svijeta.

Komentiraj