VUČIĆ: “Pomirenje – da, poniženje – ne”

“Što se to slavi u Hrvatskoj? Je li to neki novi europski standard? Možda nismo u trendu pa ne razumijemo”, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na večerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u Oluji održanom na mostu preko rijeke Sremske Rače između BiH i Srbije, preko kojeg je u kolovozu 1995, poslije Oluje, najviše izbjeglica iz Hrvatske stiglo u Srbiju.

Kako javlja Radio televizija Srbije (RTS), na mostu su Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili spomen ploču prognanima i stradalima u Oluji, a na obilježavanju je bio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je rekao kako je “jedina krivica srpskog naroda koji je živio u Hrvatskoj to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po vjeri”.

Dodik je u govoru rekao da je osveta Srba u tome “što smo i danas zajedno iznad ove rijeke, Save. Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i rijeka”.

Tvrdi da je Oluja bila “dio plana da Srbi više ne postoje”. “Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je Oluja dio kontinuiteta”, kazao je, podsjećajući na ustaške zločine te dodajući da je Oluja “izvedena uz blagoslov velikih sila kao konačan dio procesa progona Srba”.

“Kako netko može slaviti progon 250.000 Srba? Kome se upućuje ta domovinska zahvalnost?”, pitao je Dodik, podsjećajući kako se “i od Srba traži da to slave”.

Hina je prenijela dijelove govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da je njegova zemlja za pomirenje ali da neće trpiti poniženje.

“Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje – da, ali poniženje – ne”, rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači.

“Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima… Za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta”, rekao je Vučić.

Na mostu su postavljeni traktor, prikolica i automobil ‘jugo’ koji podsjećaju na tragične događaje iz 1995, javio je RTS.

Komentiraj