DODIK: “Srbi i Hrvati bili su i ostali najvažniji narodi na ovim prostorima”

Srbi i Hrvati bili su i ostali najvažniji narodi na ovim prostorima, i moraju naći način da se sačuva mir, izjavio je u Zagrebu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ističući kako “želi zaštititi legitimna prava Hrvata”.

Nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem u zgradi Vlade, Dodik je dao izjavu novinarima u kojoj je naglasio kako je “ključno pitanje političkih odnosa i funkcioniranja BiH”.

“Dayton je donio mir, ali je nizom intervencija visokih predstavnika narušen njegov osnovni princip, a najviše je stradala konstitutivnost naroda”. “Danas vidimo pokušaje predstavnika bošnjačkog naroda koji pokušavaju marginalizirati Hrvate, Srbe i Republiku Srpsku”, kazao je Dodik, dodajući kako bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) želi oblikovati BiH “isključivo u interesu bošnjačke političke elite”.

“Hrvatska ima važnu ulogu, članica je EU. Važno je da se razumije da treba osigurati punu konstitutivnost naroda, u interesu održivosti BiH. Treba mijenjati izborni zakon i osigurati prava konstitutivnih naroda i biranje njihovih legitimnih predstavnika”.

Dodik kaže da “nije tajna da Republika Srpska ima dobru suradnju s političkim predstavnicima Hrvata”, i tvrdi da to “nije na štetu Bošnjaka”.

“Nisam došao u Zagreb kritizirati, potkazivati i klevetati, nego da kao član Predsjednštva BiH sugovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i načina da surađujemo. Hrvati i Srbi su imali tešku povijest, ali su bili i ostali najvažniji narodi na ovim prostrima, i moraju naći način da se sačuva mir”, kazao je Dodik.

Kazao je da nije bilo potrebe za kritike njegovog posjeta iz Sarajeva. “I oni mogu sutra doći, njihova komunikacija je njihov problem. Takve riječi pokazuju pravo lice političkog Sarajeva. U BiH postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH i jedan srpski. Hoću biti član Predsjedništva za sve ljude, i zaštititi legitimna prava Hrvata”, kazao je Dodik.

“Željko Komšić čini sve na štetu prava hrvatskog naroda u BiH. Džaferović, Komšić i ta bulumenta imaju negativan odnos ne samo prema Srbiji , nego i prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, kazao je Dodik.

 

Komentiraj