Dodik prijeti Ustavnom sudu BiH “političkim kaosom”

HINA / Tanja VALIĆ / TANJUG

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je ultimativno zatražio od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da proglasi neustavnim obilježavanje 1. ožujka i 25. studenoga kao Dana neovisnosti odnosno Dana državnosti BiH, zaprijetivši kako će u protivnom u zemlji nastati “politički kaos”.

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za četvrtak trebao odlučivati o zahtjevu skupine zastupnika u parlamentu RS koji su u prosincu prošle godine zatražili da se 1. ožujka i 25. studenog proglase neustavnim blagdanima.

Takav zahtjev uslijedio je nakon što je Ustavni sud BiH neustavnim blagdanom proglasio 9. siječnja koji u RS obilježavaju kao dan tog entiteta.

Vlasti u RS-u odlučile su uzvratiti udarac tako što će 9. siječnja ipak obilježiti pa čak i organizirati paradu u Banjoj Luci tog datuma a potom su odlučili dovesti u pitanje blagdane koji simboliziraju državnost BiH jer se 1. ožujka obilježava u znak sjećanja na referendum proveden 1992. kada je uvjerljiva većina građana BiH glasovala za neovisnost od bivše SFRJ.

Datum 25. studenog obilježava se u znak sjećanja na 1943. godinu kada je na Drugom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH) potvrđena državnost BiH kao ravnopravne federalne jedinice u sastavu nove jugoslavenske države.

Podnositelji zahtjeva Ustavnom sudu drže kako je riječ o neustavnim blagdanima jer ih u RS-u ne priznaju a takvo mišljenje dijeli i Dodik.

“Sigurno je da 1. ožujka nije dan koji mi obilježavamo pa smo prema tome i mi ugroženi”, Dodikovo je tumačenje ove situacije.

Ukoliko bi pak Ustavni sud BiH utvrdio suprotno, zaprijetio je Dodik, bila bi to poruka Srbima da “nemaju više što tražiti u BiH”.

Više od dva desetljeća nakon završetka rata u BiH političke stranke u toj zemlji nisu se uspjele dogovoriti o tome koje bi blagdane zajednički obilježavali pa svaki od entiteta to čini temeljem vlastitih zakona.

Jedini blagdani koji se u entitetskim kalendarima preklapaju su 1. siječnja i 1. svibnja.

Komentiraj