FaH

DODIK: Prigovore Hrvata treba uključiti u mehanizam koordinacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od četvrtka da je spreman potpisati sve prigovore hrvatskih političara i izmijeniti sadržaj mehanizma koordinacije europskih poslova kojega je usuglasio s bošnjačkim liderom Bakirom Izetbegovićem demantirajući da je dogovor pod pokroviteljstvom EU u nedjelju napravljen protiv interesa Hrvata.

Nakon što je u u nedjelju postignut dogovor između Dodika i Izetbegovića, predstavnici hrvatskih stranaka snažno su reagirali jer su iz tijela mehanizma koordinacije BiH, koje treba jednim glasom komunicirati s Europskom unijom, izbačene županije koje su za Hrvate važne budući na entitetskoj razini Federacije BiH i Republike Srpske, Bošnjaci i Srbi mogu nadglasati hrvatske predstavnike. Dodik je tim povodom uputio i pismo predsjednicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću.

“Što se tiče primjedbi Hrvata, spreman sam unaprijed dati suglasnost da se u sporni članak uključe ovlašteni predstavnici vlada 10 županija i Distrikta Brčko, ako je to rješenje. A ja vjerujem da jest”, rekao je Dodik u intervju.

Također je demantirao kako je nedjeljni dogovor njega i Izetbegovića bio usmjeren protiv Hrvata dodavši da su ga iznenadile burne reakcije s hrvatske strane.
“Samo su zlonamjerni, i to me osobno pogodilo, mogli okvalificirati nedjeljni sastanak kao skup protiv Hrvata. Ja to želim demantirati. Nemam razloga tako raditi jer želim najbolje moguće odnose”, kazao je predsjednik RS-a.

On se zauzeo i za to da Hrvati u BiH dobiju svoju federalnu jedinicu ističući kako će se u suprotnome ovako nestabilna država raspasti sa stalnim trvljenjima Hrvata, Bošnjaka i Srba.

“Mislim kako je sudbina BiH da se jasno organizira treći entitet ili federalna jedinica i da BiH bude državna zajednica triju republika, triju naroda koji imaju dominantno svoju teritorijalno-političku organizaciju. Sve drugo je kamuflaža i karikatura koja će u nekoj novoj konstelaciji odnosa dovesti do raspada ove zemlje”, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentiraj