HINA / Tanja VALIČ / TANJUG

Dodik planira put u Washington na dan Trumpove inauguracije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira putovati u Washington 20. siječnja sljedeće godine kada bi dužnost novog američkog predsjednika trebao preuzeti Donald Trump a ta najava iz krugova bliskih Dodiku protumačena je kao prihvaćanje službenog poziva za sudjelovanje na inauguraciji.

“Ponosni smo i zadovoljni što ima ljudi koji smatraju da predsjednik RS Milorad Dodik treba biti na svečanosti povodom inauguracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa”, izjavila je Dodikova najbliža suradnica i predsjednica entitetske vlade Željka Cvijanović za javni servis RS (RTRS).

No mediji u Bosni i Hercegovini u petak ističu kako je dvojbeno tko je Dodika uopće pozvao i na čemu bi on točno trebao sudjelovati, što Cvijanović nije pojasnila.

Ona je planirani put u Washington stavila u kontekst očekivanja kako će Trumpova administracija imati više razumijevanja za politiku koju vode vlasti u Banjoj Luci i zbog koje je Dodik već godinama u diplomatskoj izolaciji jer se s njim odbijaju sastati kako veleposlanici SAD-a u BiH tako i američki dužnosnici koji posjećuju tu zemlju.

Razlog za takav odnos prema Dodiku je njegovo stalno dovođenje u pitanje opstanka BiH kao države i zagovaranje secesionističkog projekta odvajanja RS-a.

“Politika SAD-a vrlo je jasna. Razgovarat ćemo s Dodikom onog trenutka kada on bude spreman biti partnerom u projektima važnim za budućnost ove zemlje”, kazala je u listopadu američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Sam Dodik likovao je nakon Trumpova izbornog trijumfa izražavajući zadovoljstvo što je Hillary Clinton izgubila izbore.

Isticao je kako je posebice sretan jer je izgubila kandidatkinja koju su podupirali Bošnjaci.

Cvijanović je izrazila nadu kako će nova američka vlada donijeti “novu orijentaciju” koja će pomoći svima u svijetu.

Iz američkog veleposlanstva u BiH u petak su pak pojasnili da će kao i dosad, sukladno ustaljenoj praksi, poziv za sudjelovanje na inauguracijskoj svečanosti 20. siječnja dobiti veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle i nitko drugi.

“Koliko nam je poznato veleposlanik BiH u SAD-u kao službeni predstavnik zemlje bit će pozvan na inauguracijske svečanosti. Nije praksa da dobivamo informacije o popisima uzvanika na mnogobrojne javne i privatne događaje koji se organiziraju u vezi sa službenom ceremonijom”, pojašnjenje je koje je stiglo iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Komentiraj