Dodik: Ovo je povijesni dan, Republika Srpska je država

FaH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik večeras je u Banja Luci kazao da je referendum o Danu RS-a uspješno završen te da on ni na koji način nije proveden iz inata.

Prema njegovim riječima, RS je glasala za referendum i pokazala je politički kapacitet i volju te nikoga nije željela uvrijediti.

Dodik je naglasio kako će vlasti u RS-u na svaki pokušaj ponižavanja reagirati referendumom, javljaKlix.ba.

“Referendum je prvi put proveden u RS-u nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i uspješno je realiziran, a to je zakonsko pravo koje ima RS. Zahvaljujem se svim političkim faktorima i pojedincima koji su pomogli njegovo održavanje. Bio je također i određeni broj Bošnjaka u RS-u koji nisu podržali referendum u RS-u, ali nismo ljuti na njih – to je njihovo građansko pravo”, kazao je Dodik i dodao kako je i pored mnogo špekulacija koje su se pojavile prije održavanja referenduma, on ipak održan te da ju narod RS-a pokazao zrelost i spremnost.

Dodik je izjavio kako je izlaznost dovoljna, a prema njegovim riječima, rezultati govore da je mali broj onih koji su glasali suprotno proslavljanju 9. siječnja kao Dana RS-a.

“Ovaj dan će ući u povijest RS-a i mnogi će se pozivati na njega kao primjer odlučnosti jednog sređenog, proceduralnog i političkog ambijenta. Ustavni sud BiH je rekao da Član 3. treba provoditi, ali nije potpisao na koji način, stoga mi sada znamo da je 9. siječnja potvrdio da se stanovništvo ne želi odreći RS-a. Nitko od sadašnjih, ali ni budućih političara neće moći zanemariti ono što je narod danas izglasao”, dodao je predsjednik RS-a.

Na kraju je kazao kako ovo definitivno nije bio referendum inata te ovo nije napravljeno da bi se bilo kome napakostilo.

Komentiraj