Dodik odbacio navode Europskog parlamenta o referendumu u RS-u

HINA / Oksana TOSKIĆ / TANJUG

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je u subotu kao stereotip i netočnu rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj stoji da bi održavanje entitetskog referenduma o pravosuđu na državnoj razini vodilo potkopavanju temelja države Bosne i Hercegovine.

“Odredbe te rezolucije su dio stereotipa. Nemoguće je da netko tko dolazi iz europske demokracije tvrdi da bi referendum mogao biti nasilan i rušiti državu. To nije točno”, rekao je Dodik novinarima o rezoluciji donesenoj ovaj tjedan.

Rezolucija se temelji na netočnim navodima izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH Cristiana Dana Prede, ustvrdio je Dodik i upozorio “Izvjestitelj je propustio reći istinu u Europskom parlamentu”.

U rezoluciji EP-a, koja je pravno neobvezujuća, istaknuta je predanost europskoj perspektivi BiH, te su zastupnici pozvali njezine vlasti na odlučnu provedbu reformi, a njezine političke i vjerske vođe da se suzdrže od nacionalističke i secesionističke retorike. Snažno je osuđena najava održavanja referenduma u Republici Srpskoj o državnom Sudu i Tužiteljstvu i upozoreno je da bi takav potez potkopavao jedinstvo zemlje, suvereniteta i integriteta.

Dodik je odgovarao i na kritike visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji mu je zamjerio otvaranje Studentskog dom na Palama koji nosi ime ratnog srpskog čelnika Radovana Karadžića i to neposredno prije izricanja prvostupanjske presude kojom je u Haagu Karadžić osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog ratnih zločina.

Sve je urađeno “u skladu s propisima i procedurama”, ustvrdio je Dodik. Pri tome je austrijskome diplomatu na čelu međunarodne uprave u BiH poručio da je bilo odavno vrijeme da napusti BiH.

“Inzko već odavno ovdje ne radi ništa i ni o čemu ne odlučuje, već samo prima pozamašnu plaću glumeći visokog predstavnika u BiH”, rekao je čelnik Republike Srpske.

Komentiraj