Dodik kritizira novog crnogorskog predsjednika: Nastavlja protusrpsku politiku

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kritizirao je novoizabranog crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića kazavši da se dodvorava Sarajevu te nastavlja protusrpsku politiku jer je osudio srebrenički genocid.

U današnjem intervjuu za Al Jazeeru Balkan Milatović je izjavio kako je Haaški tribunal individualizirao genocid počinjen u Srebrenici.

„Prošlost koju je imala Srebrenica, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koje su imali i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem“, rekao je crnogorski predsjednik. Pojasnio je i kako se crnogorski parlament ranije izjasnio oko srebreničkog genocida.

Takav istup nije se svidio čelniku Republike Srpske Miloradu koji je početkom tjedna na svome Twitteru čestitao Jakovu Milatoviću na pobjedi, no sada se taj političar našao na meti njegovih optužbi.

“Pozivanje na presude Međunarodnog suda, a ne spominjanje velikog stradanja Srba u i oko Srebrenice i otpor Srba da priznaju zločin koji nisu počinili, govori da je Milatović izabrao dodvoravati se Sarajevu ne oklijevajući uvrijediti Srbe i Republiku Srpsku“, rekao je Dodik. Pri tome je Milatovića optužio da nastavlja provoditi protusrpsku politiku u Crnoj Gori za koju je mislio da je poražena na posljednjim izborima.

Dodik je ocijenio kako bi Srbi u Crnoj Gori na sljedećim izborima morali jasno birati za koga glasovati i za koje politike.

„Jasno je da su ovoga puta glasovali protiv Đukanovića, a ne za Milatovića“, ocijenio je predsjednik Republike Srpske.

U nekoliko sudskih presuda, uključujući one protiv nekadašnjih čelnika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg vojnog zapovjednika srpskih snaga generala Ratka Mladića,  Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdio je postojanje genocida počinjenog nad više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca. Njih su u ljeto 1995. pobile srpske snage pod zapovjedništvom generala Mladića nakon što su se nizozemske mirovne snage povukle i ostavile bez nadzora do tada zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici i Žepi u istočnom dijelu BiH.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner