HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC

Dodik ishodio još jedan poziv za Washington, u potpisu “volonterska organizacija običnih građana”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je u srijedu još jedan poziv za posjet Washingtonu u siječnju što su mediji pod njegovom kontrolom pokušali predstaviti kao događaj povezan s inauguracijom Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika no ispostavilo se kako je riječ o prijamu jedne nevladine udruge koja s tim nema nikakve veze.

Radio-televizija RS (RTRS) objavila je presliku poziva organizacije pod nazivom Sister Cities International kojega je kao predsjedatelj upravnog odbora potpisao stanoviti Stephen Quigley.

Dodika se poziva da sudjeluje na primanju te organizacije zakazanom za 17. siječnja, tri dana prije Trumpove inauguracije a navedeno je kako žele da se on tada pridruži “nevjerojatnoj večeri u kojoj će se slaviti novog predsjednika”.

Dodiku je ponuđeno da se pri tom sastane s drugim uzvanicima na tom prijamu.

RTRS je objavila kako će tom događaju nazočiti i Melanija Trump, buduća prva dama SAD-a iako to nigdje u pozivu nije navedeno.

Na internetskim stranicama Sister City International moguće je pronaći informaciju kako je to “volonterska organizacija običnih građana” koji se bave uspostavom veza između lokalnih zajednica u SAD-u i u drugim državama svijeta.

Dodik je ranije sam sebe doveo u neugodnu situaciju tvrdnjom kako je dobio poziv za sudjelovanje u službenoj svečanosti Trumpove inauguracije no nakon medijskog pritiska za pojašnjenjima na kraju je pokazao poziv koji se odnosio na jedno od brojnih primanja što će se u siječnju održati u Washingtonu.

Poziv Dodiku stigao je s potpisom jednog umirovljenog bivšeg kongresnika a “pritisnut” činjenicama predsjednik RS-a naknadno je kazao kako je pozvan “na određene manifestacije vezane uz inauguraciju” novog predsjednika SAD-a.

Na temelju tog poziva Dodik je najprije pokušao za sebe ishoditi diplomatsku vizu za putovanje u SAD no u američkom veleposlanstvu u Sarajevu su mu je odbili izdati uz obrazloženje kako na nju nema pravo jer nije državni dužnosnik.

Dodik je nakon toga podnio zahtjev za redovitom B vizom pojavivivši se osobno u konzularnom odjelu veleposlanstva u SAD u Sarajeva kako to moraju učiniti i svi drugi koji požele privatno putovati u Ameriku.

Dodik sada čeka odluku konzularnog službenika o kojoj ovisi hoće li on u siječnju putovati u SAD kako je nakanio.

Komentiraj