Dodik došao u Sarajevo tražiti vizu nakon što ga je kritiziralo veleposlanstvo SAD-a

Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Repulike Srpske Milorad Dodik pojavio se u utorak u američkom veleposlanstvu u Sarajevu kako bi zatražio “običnu” vizu za putovanje u SAD, a to je učinio nakon što je ranije ustvrdio kako su mu tamo uskratili diplomatsku vizu koju je očekivao.

Dodik je došao podnijeti zahtjev za vizu kako bi mogao putovati u Washington 20. siječnja gdje planira nazočiti jednom od prijama koji se tog dana održavaju u povodu inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ranije u utorak američko veleposlanstvo je posebnim priopćenjem potvrdilo kako je SAD zabrinut Dodikovim ponašanjem i njegovim osporavanjem Daytonskog sporazuma te kako zbog toga “procjenjuju moguće posljedice (po Dodika) sukladno američkim zakonima” dok očekuju da Tužiteljstvo BiH nastavi njegovo procesuiranje zbog održavanja protuustavnog rujanskog referenduma o danu RS.

Komentirajući tu izjavu Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu prije odlaska u američko veleposlanstvo izjavio kako se ne smatra krivim za ono za što ga Amerikanci optužuju.

“Kao čovjek koji predstavlja RS smatram da je politika koju vodim bila usmjerena ka poštivanju slova Daytonskog sporazuma i od toga nismo odustali”, kazao je Dodik izražavajući uvjerenje kako će željenu vizu ipak dobiti.

Zbog podnošenja molbe za američku vizu Dodik je po prvi puta nakon gotovo pola godine došao u Sarajevo no prije toga je navratio u veleposlanstvo Rusije kako bi se tamo upisao u knjigu žalosti otvorenu zbog nesreće ruskog zrakoplova u kojoj  je poginuo i zbor ruske vojske. Na kratko se tom prigodom susreo i s ruskim veleposlanikom Peterom Ivancovim.

Prije toga Dodik je mjesecima zaobilazio Sarajevo tvrdeći kako se tamo osjeća nesigurno a s takvim je obrazloženjem odbio doći i na saslušanje u Tužiteljstvo BiH.

Komentiraj