DODIK: “Dayton je potpisala neka Alijina BiH koja nije bila verificirana ni priznata”

Daytonski sporazum potpisala je, osim Hrvatske i Srbije, “neka Alijina BiH koja nije bila verificirana ni priznata”, izjavio je za RTL srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjih razgovora s predsjednikom Republike i premijerom u Zagrebu.

“Bilo mi je zadovoljstvo da imam priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja. Postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša gospodarska suradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci…”, kazao je Dodik.

Što se Daytona tiče, kaže da je Milanovića zanimalo “na koji način mi vidimo da to treba rješavati”. “Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Mislim da se prije svega mora poštivati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Daytonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da nitko ne može birati predstavnike – kao u slučaju gdje imamo da Bošnjaci biraju člana predstavništva Hrvata gospodina Komšića glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku. To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH.”

Dodik kaže da se primarno zalaže za mir, stabilnost i dogovor. “Ali ako nema dogovora, što ćemo? Nas tretiraju kao agresore. Kad Sarajevo nešto govori, najčešće kaže: ‘Srbi su agresori’. Kako mogu ja koji sam rođen u Banja Luci biti agresor u Banja Luci? Moja politika je da se problemi riješe. 25 godina se hrabri jedan hibrid koji je neuspješan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je ogroman novac na to, na pokušaj. Ono što ne funkcionira u BiH, nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, mijenjao ustave, donosio pojedinačne odluke. Međunarodna zajednica je morala polučiti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv.”

Na pitanje je li bez suradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH, Dodik odgovara: “Nemam namjeru komentirati svog domaćina. Mislim da je greška ne komunicirati. Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz povijest jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani surađivati, ja vjerujem da će to te komunikacije doći i treba do nje doći”, zaključio je Dodik.

Odgovorio je i na pitanje hoće li se rušiti kuće Hrvata na trasi autoceste Banja Luka – Prijedor, odgovorio je kako nitko nema namjeru ništa rušiti. “”To je davno, prije 25 godina, tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice, recimo u okolini Modriče, mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno”.

Komentiraj