Dodik: “Christian Schmidt lažno se predstavlja kao visoki predstavnik”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je se Christian Schmidt, novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH koji je jučer stigao u tu zemlju, lažno predstavlja kao visoki predstavnik, jer on to nije.

“Ono što Schmidt ovdje promovira kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da treba imati pojačanu sumnju i ne prihvatiti takvog lika”, rekao je Dodik u intervjuu za beogradske Večernje novosti koje izlaze u nedjelju, prenosi N1.

“Vidim da se Christian Schmdit rasipa nekim optimizmom i pokušava nametnuti agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Schmidt najavljuje nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je upitao “kakve veze ima visoki predstavnika s pitanjem Izbornog zakona ili da se bavi pitanjima načina odlučivanja ili ustavnim pozicijama.”

“To su gluposti, čak ni Paddy Ashdown nije ulazio u to, pa sad dolazi Schmidt da nam nakon toliko vremena ulazi u to. Schmidt nema nikakve veze s evropskim putem BiH. Evropski put je uvijek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Oni ignoriraju ozbiljne napretke ovdje i stalno sve drže problematičnim, jer ako kaže da je stanje dobro onda je besmisleno da njegov ured postoji”, naglasio je Dodik.

Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer s obitelji u Bosnu i Hercegovinu.

Komentiraj