Dodik brani policiju i napada oporbu, roditelje i EU zbog prosvjeda u Banjoj Luci

Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u srijedu kako je policijska intervencija u Banjoj Luci protiv pripadnika skupine “Pravda za Davida” bila opravdana i zakonita te je napao oporbene političare, delegaciju EU-a i roditelje koji su na mirno okupljanje doveli djecu.

Dodik, koji inače koristi svaku priliku kako bi brzo reagirao na različite izjave i zbivanja, oglasio se tek dan nakon nemira koji su uzdrmali Banju Luku i to samo u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Srna koja je pod kontrolom njegove vlade.

Srbijanski član državnog vrha rekao je kako je dobio informaciju da je “sve urađeno po zakonu” a da kao političar ne žei komentirati što rade policija i tužiteljstvo.

Dodao je ipak kako su ga “šokirale slike” koje su se vidjele u utorak u Banjoj Luci.

“Moram priznati da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj (RS) tko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je očito mjesto opsežne policijske akcije”, kazao je Dodik, najmoćniji političar u RS-u.

Ministar unutarnjih poslova srpskog entiteta Dragan Lukač je ranije tijekom dana ustvrdio kako nije djece nije bilo u masi protiv koje je intervenirala policija.

Dodik je napao i političare iz oporbenih stranaka koji su dali potporu skupini “Pravda za Davida”. “Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu igrati kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju sa instititucijama države”, kazao je Dodik dodajući kako “nitko ne smije tući policiju”.

Primjedbe je imao i na delegaciju EU-a u BiH koja je zatražila pojašnjeje o razlozima privođenja i policijskog nasilja nad prosvjednicima.

Za Dodika je to “nediplomatsko i nedopustivo” miješanje u unutarnje poslove.

Komentiraj