Dodijeljene Nagrade publike Teatar.hr, “Kristofor Kolumbo” predstava godine

Zarko Basic/PIXSELL

Nagrada za predstavu godine Teatar.hr na svečanoj dodjeli Nagrada publike tog portala za postignuća u izvedbenim umjetnostima u četvrtak navečer u klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici dodijeljena je predstavi “Kristofor Kolumbo” redatelja Renea Medvešeka, dok su izvođačima godine proglašeni glumica Jadranka Đokić i tenor Domagoj Dorotić.

Predstava “Kristofor Kolumbo” po tekstu Miroslava Krleže iz 1918. o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića novog kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), odabrana među pet finalista od ukupno 162 predstave premijerno izvedene u protekloj sezoni, proglašena je najboljom po izboru publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.

Izvođačem godine publika je proglasila opernog pjevača Domagoja Dorotića, donedavnog člana ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a odnedavno člana HNK-a Osijek, koji je u utrci za tu titulu nadmašio glumce Livija Badurinu, Deana Krivačića, Krešimira Mikića i Sretena Mokrovića.

Dorotić je zahvalio na nagradi, ali i publici i kolegama u HNK-u Osijek na prekrasnom dočeku u tome gradu, te otpjevao završnu poruku iz arije ‘Nessun dorma’ iz opere “Turandot” Giacoma Puccinija: “Vincero! Vincero!” (Pobijedit ću!).

Jadranka Đokić izabrana je za najbolju izvođačicu godine u konkurenciji u kojoj su još bile Renata Sabljak, Dubravka Šeparović Mušović, Anja Šovagović i Anđela Ramljak.

  • Publika je glasovala u deset kategorija, a ove su godine ukinute kategorije ‘Najprecjenjenija produkcija sezone’ i ‘Skandal sezone’, umjesto kojih su uvedene dvije nove – ‘Događaj sezone’ i ‘Razočarenje sezone’.

Nominirani su odabrani temeljem više od 25 tisuća glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem koje je zaključeno u podne u srijedu, 18. studenoga. U dva kruga glasovanja ove je godine sudjelovalo ukupno 95 tisuća ljudi.

Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Matiji Ferlinu, dok je tekst “Elza hoda kroz zidove” Ivane Šojat Kuči proglašen najboljim novim dramskim tekstom.

Festivalom sezone proglašen je festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous; nezavisnim kazalištem sezone kolektiv Montažstroj, dok je osoba godine, po mišljenju publike, Tena Štivičić.

Nagradu festivala Rendez-vous preuzeo je ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu Luc Levy koji je istaknuo kako je ta nagrada velika čast, osobito u trenucima goleme tuge za Francusku. “Dirnuti smo i nagradom i mnogobrojnim izrazima sućuti i suosjećanja koji su nam upućeni iz Hrvatske”, poručio je u emotivnom govoru koji je zaključio riječima: “Živjela kultura!”.

Nagradu publike za ‘Događaj sezone’ osvojila je sezona HNK-a Rijeka, dok je naslov ‘Razočarenja godine’ dodijeljen oduzimanju nacionalnog statusa Splitskom ljetu.

Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je put dodijeljena 2012. Ove je godine umjesto u tradicionalnoj Tvornici kulture dodjela organizirana u “unplugged” formatu u klubu Vinyl, a organizatori su sredstva namijenjena najmu dvorane i opreme odlučili uložiti u nagrađene koji su tako, uz već tradicionalnu staklenu nagradu, dobili i po 15 tisuća kuna marketinškog budžeta.

No, nije se odustalo od tradicije spajanja na istoj pozornici “kazalištaraca povezanih s glazbom i glazbenika povezanih s kazalištem”, pa je tako i ova dodjela predstavila “neočekivane glazbene brojeve i suradnje”, a nastupili su glazbenici Sara Renar, Mirela Priselac – Remi, Dušan Vranić, Igor Pavlica i Darko Rundek.

  • Video projekcijom uz glazbenu pratnju pjesme “Odlazak” Arsena Dedića u izvedbi Sare Renar okupljeni su se prisjetili i svih velikana svjetske i hrvatske kazališne, filmske i glazbene umjetnosti preminulih u 2015.

Glavna urednica Teatra.hr Nora Krstulović naglasila je da je sama svečanost dodjele Nagrada publike Teatar.hr tek dio cjelotjednog programa događanja koja je Teatar.hr od 14. do 21. studenoga organizirao u glavnome gradu za sve ljubitelje izvedbenih umjetnosti.

Tjedan je počeo u subotu 14. studenoga izvedbom nominirane predstave “Kolovoz u okrugu Osage” u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli; nastavio se svakodnevnim druženjima s nominiranima u klubu Vinyl, a program “najkazališnijeg tjedna u godini” zaključit će u subotu 21. studenoga Noć kazališta, u sklopu koje će Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvesti nagrađenu predstavu “Kristofor Kolumbo”.

Kao krunu svih događanja Teatar.hr najavljuje za subotu veliki tulum do ranih jutarnjih sati u klubu Vinyl, na koji je Krstulović pozvala sve posjetitelje Noći kazališta, “ljubitelje izvedbenih umjetnosti i onih koji iste stvaraju”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner