Na svečanoj sjednici karlovačke Županijske skupštine u povodu Dana županije i 23. obljetnice utemeljenja, istaknuti pojedinci, ustanove i udruge dobili su priznanja za 2015. godinu, na čemu su im čestitali i  izaslanik hrvatske predsjednice Mate Granić te predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk (HDZ).

Mate Granić je rekao je u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i kao počasni građanin Karlovačke županije da kao povjerenik ratne Vlade demokratskog jedinstva dobro zna koliki su doprinos u Domovinskom ratu dali županija i grad Karlovac.

“Danas su drugi izazovi, svjetska migrantska kriza, međunarodni terorizam, privlačenje investicija, važnost izvoza, gospodarske reforme i u sklopu svega toga vanjska politika predsjednice Grabar-Kitarović je važna, kao i njen doprinos za rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima na temelju čistih računa”, rekao je Granić. te istaknuo “vertikalu Baltik – Jadran”, inicijativu hrvatske predsjednice koja će biti snažna podloga za naše djelovanje unutar Europske unije.

Granić je također rekao da u unutarnjoj politici predsjednica snažno podupire sadašnji regionalni ustroj Hrvatske kao naslijeđe prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zauzeo se za fiskalnu decentralizaciju, ističući da će županije u tome imati punu potporu predsjednice.

Karlovački župan Vučić rekao je za 2015. da je bila teška i financijski neizvjesna, ali Hrvatska zajednica županija pojačanim aktivnostima borila se protiv najava novoga regionalnog ustroja i županija je kroz širok djelokrug rada opet dokazala koliko je važan njezin rad.

“Valja se upitati bi li naši građani imali ovakvu razinu socijalnih, zdravstvenih i drugih usluga da nema županije, bi li iz nekog drugog središta znali bolje upravljati našim resursima, a ja odgovorno tvrdim da ne bi”, istaknuo je Vučić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da smo u Hrvatskoj trenutačno decentralizirani jedino po teritorijalnom ustroju, a sve ostalo nas čini jako centraliziranom i regionalno nedovoljno razvijenom zemljom.

Zajednica županija posebno će se zauzimati za decentralizaciju dužnosti i financijskih sredstava na jedinice regionalne i lokalne samouprave kako bi bile uspješnije i kako bi se postigao ujednačeniji regionalni razvitak svih krajeva i ljudi, dodao je Pauk.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić uručio je godišnja javna priznanja zaslužnima.

Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Ivanu Krznariću za doprinos u razvoju obrtništva te doprinos u Domovinskom ratu  i političkom pluralizmu. Krznarić je umro u listopadu prošle godine, a bio je dugogodišnji vijećnik Županijske skupštine, tajnik Županijskog odbora HDZ-a te obrtnik iz Donjeg Mekušja.

Dobitnici godišnjih javnih priznanja su Karlovčanin Rudolf Devčić za izniman doprinos u organizaciji rada Kluba umirovljenika, Milenko Bosanac iz Slunja za odlične međunarodne rezultate Kickboxing kluba “Tigar”, županijska Udruga obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata za promicanje istine o Domovinskom ratu i pružanje pomoći obiteljima stradalih te Poliklinika “Suvag” iz Karlovca i Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa za iznimne rezultate u pružanju zdravstvenih usluga.

Na svečanoj sjednici, među ostalima, bili su i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levchenko, potpredsjednik Sabora i predsjednik HSP-AS Ivan Tepeš, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić-Knežević, pomoćnik ministra kulture Davor Trupković te saborski zastupnici Ivan Vilibor Sinčić, Nada Murganić i Damir Mateljan.

Komentiraj