FaH

DODATNE OVLASTI: Slovenska vojska sad smije na granicu

Slovenski parlament je u srijedu u ranim jutarnjim sa 66 glasova za i pet protiv prihvatio izmjene zakona o obrani koje vojsci daju dodatne ovlasti u zaštiti državne granice.

Protiv zakona glasovali su samo zastupnici oporbene Udružene ljevice (ZL) koji zakon smatraju ustavno spornim. Izmjene zakona donesene su na prijedlog vlade koja se zbog novog vala migranata preko Hrvatske susretala s optužbama oporbene desnice da ne kontrolira dovoljno učinkovito državnu granicu koja je i granica schengenskog područja, te da se sustav kontrole priljeva migranata koji u zemlju ulaze stihijski raspao.

Slovenska vojska ima oko 7000 pripadnika, a uz granicu s Hrvatskom zakonom koji bi već danas trebao stupiti na snagu dobiva ovlasti da u suradnji s policijom može osobama izdavati upozorenja i upute, privremeno ograničiti njihovo kretanje, te zajedno s policijom uspostavljati kontrolu u smirivanju mase ljudi, koristeći prisilna sredstva.
Dodatne policijske ovlasti koje se daju vojsci na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom vrijedit će za sada najviše tri mjeseca, s mogućnošću da se produže.
Ministrica obrane Andreja Katič rekla je da će aktiviranje vojske na novim zadaćama teći u dvije faze, pri čemu će za aktiviranje druge faze u kojoj bi vojska na zadaćama mogla djelovati i samostalno biti potrebna nova odluka parlamenta, dok će u prvoj fazi vojnici samo pomagati graničnoj policiji.
Premijer Miro Cerar kazao je da izmjene zakona zapravo znače prilagođavanje mjera na granici situaciji za slučaj veće navale migranata jer je vojska i do sada uspješno surađivala s policijom nudeći logističku potporu.
Opozicija iz redova desnice podržala je zakon, ali ističući da je vlada djelovala sa zakašnjenjem i da ga je trebala predložiti znatno ranije, što su oni i poticali, ali nije bilo prihvaćeno.

Neki od zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše navodili su u raspravi da je potrebno započeti s pripremama za postavljanje fizičkih prepreka na granici ako se situacija i dalje bude zaoštravala, a priljev migranata bude nekontroliran.

Komentiraj