Davor Puklavec/PIXSELL

DODATNA POMOĆ: Saudijska Arabija poslat će borbene zrakoplove u Incirlik

Saudijska Arabija poslat će borbene zrakoplove, a možda i kopnene snage, u zračnu bazu Incirlik na jugu Turske, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prenose turski mediji.

Mogućnost daljnjeg angažmana Saudijske Arabije u Siriji povećana je otkad svjetske sile pokušavaju učvrstiti dogovor o djelomičnom primirju u Siriji.

Američke snage koristile su se bazom Incirlik za napade protiv Islamske države. Turska, nakon dugotrajnih pregovora i pod pritiskom Washingtona, prošle godine je otvorila bazu, strateški smještenu blizu sirijske granice, za takve potrebe.

O točnom opsegu svakog mogućeg angažmana Saudijske Arabije tek treba odlučiti, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za lokalne medije u zrakoplovu na povratku s muenchenske konferencije o sigurnosti.

Ministar je također rekao da Turska  nastoji obnoviti veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki ministar obrane Ash Carter u petak je rekao novinarima da su Emirati spremni “ponovno se uključiti u zračnu kampanju ” protiv Islamske države i naglasio ključnu ulogu i Emirata i Saudijske Arabije.

Carter je dodao da bi posebne snage iz zaljevskih zemalja pomogle “lokalnim snagama” u Siriji da preuzmu Raku, de facto glavni grad IS-a na sjeveru zemlje.

Komentiraj