Dodatak hrani kravama pomaže u borbi protiv zatopljenja

Jurica Galoic/PIXSELL

Novi dodatak hrani koji se daje kravama muzarama omogućio je smanjenje emisija metana za 30 posto, plina s učinkom staklenika što ga proizvode ti preživači i to je bitan napredak u borbi protiv klimatskog zatopljenja.

Ta uzgojena goveda proizvedu oko 44 posto svjetskih emisija metana, prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), objašnjavaju autori istraživanja objavljenog u zadnjem broju Izvješća Američke akademije znanosti (PNAS).

 

 

Pri fermentaciji u prvom želucu preživača, ovaca i koza proizvod

 

  • To povećanje tjelesne mase objašnjava se ugljikom koji nije upotrijebljen u stvaranju metana već ga je organizam upotrijebio za stvaranje više tkiva.

 

i se metan kao rezultat djelovanja mikroorganizama u probavi. Ali te životinje moraju izbaciti te plinove da bi preživjele. Krave muzare ispuštaju između 450 i 550 grama metana dnevno.

Znanstvenici su otkrili da tvar nazvana 3-nitro oksi propanol (3-NOP) koju je razvila nizozemska tvrtka DSM Nutrition Products kao dodatak prehrani, blokira enzim potreban za stvaranje metana u predželucu. Istraživanje koje je trajalo tri mjeseca u štalama Penn State Universityja u Penssylvaniji na 48 krava rase Holstein, također je pokazalo da je novi inhibitor metana omogućio dodatno povećanje na težini praćenih životinja veći od 80 posto.

To povećanje tjelesne mase objašnjava se ugljikom koji nije upotrijebljen u stvaranju metana već ga je organizam upotrijebio za stvaranje više tkiva.

Količina konzumiranih elementa se ne smanjuje kao ni sposobnost goveda da probave vlakna, a ni zdravlje im nije ugroženo, precizira Aleksander Hristov, profesor nuricionizma na Penn State University, voditelj tog istraživanja.

On je naglasio da ni količina proizvedenog mlijeka nije smanjena.

Komentiraj