Documenta: Za napad na Dubrovnik i ratni zločin dosad osuđene samo dvije osobe

Pixabay

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i podgoričke organizacije civilnog društva: Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) u nedjelju, na dan kad je 6. prosinca prije 24 godine eskalirao napad JNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik, u zajedničkom su priopćenju podsjetili da su za ratne zločine prilikom napada na Dubrovnik dosad osuđene samo dvije osobe: bivši general JNA Pavle Strugar i njemu podređeni zapovjednik Miodrag Jokić, i to pred međunarodnim sudom – Haškim tribunalom.

U zajedničkom priopćenju navode da je u Crnoj Gori donekle shvaćeno kolika je greška i tragedija učinjena u dubljem društvenom smislu, ali da nije došlo do procesa lustracije. Dodaju i kako se proces europskih integracija neće moći izvesti do kraja, dok se procesi za ratne zločine, koji ne zastarijevaju, ne dovedu na razinu na kojoj je moguće utvrditi krivičnu odgovornost.

“Činjenica je da do danas, nakon punih 24 godine od početka napada na Dubrovnik, nije vođen niti jedan proces zbog zločina izvršenih na dubrovačkom ratištu. Napad na Dubrovnik se ne smije zaboraviti. On će i dalje ostati crna mrlja crnogorske povijesti, koja neće izblijediti ako se ne istraje na identificiranju i kažnjavanju onih koji su odgovorni za stradanja nevinih”, stoji u priopćenju koje su potpisali: Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica, podgoričke Akcije za ljudska prava (HRA) i  Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje sa prošlošću.

Ponovno su pozvali Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore i Državno odvjetništvo RH da preispitaju dosad prikupljene dokaze i učine veći napor da se prikupe dodatni dokazi i procesuiraju ratni zločini koji su nesumnjivo izvršeni na dubrovačkom ratištu. Kažnjavanje za zločine, osim što svjedoči o prihvaćanju vladavine prava, osigurava istinsko suočavanje sa prošlošću i spriječavanje da se ona ponovi, stoji u priopćenju.

 

Komentiraj