HINA / Slavko VUKADIN / ml

Dobrović razgovarao s povjerenikom Vellom o planu gospodarenja otpadom

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u utorak je u Bruxellesu razgovarao s povjerenikom za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo Karmenu Vellom o planu gospodarenja otpadom koji je hrvatska vlada poslala Komisiji početkom godine.

“Imao sam sastanak s povjerenikom Vellom na temu gospodarenja otpadom, gdje smo pokazali ambiciozan plan, izradu akcijskog programa i detaljnog plana gospodarenja otpadom o kojem se sada vrlo intenzivno komunicira s jednicama lokalne  samouprave, koje nastoje brzo uspostaviti sustave za odvojeno prikupljanje otpada i  recikliranje. To su reciklažni centri sa  sabirnicima,  reciklažna dvorišta i sve ono što je godinama  bilo na neki način  zapostavljeno”, rekao je Dobrović.

Ministar koji se s povjerenikom sastao na marginama sastanka Vijeća za okoliš, rekaoje da se hrvatski plan gospodarenja otpadom oslanja na načela kružnog gospodarstva.

Po tim načelima otpad se promatra kao sredstvo zaštite resursa, kao sredstvo za poticanje novog  gospodarstva, kružnog gospodarstva koje od  otpadnog papira i plastike stvara novu vrijednost i ponovno vraća u uporabu.

Na sastanku Vijeća za okoliš razgovaralo se o reformi sustava EU-a za trgovinu emisijama ugljikova dioksida (EU ETS).

Taj je sustav uspostavljen 2005. godine kako bi se potaknulo smanjenje emisije stakleničkih plinova na učinkovit i ekonomski isplativ način. Tvrtkama se dodjeljuju besplatne kvote emisija plinom kojima mogu trgovati, tako da one tvrtke koje smanjuju emisiju stakleničkih plinova mogu prodati neiskorišteni dio kvote i na tome zaraditi na onima koji ispuštaju preko svoje kvote. Te kvote se postupno smanjuju, što dovodi do smanjenja ukupne emisije stakleničkih plinova.

Međutim, posljednjih godina gospodarska kriza dovela je do smanjenja emisije stakleničkih plinova i smanjila potražnju za kvotama. Tako je došlo do gomilanja viška kvota i stoga se pokazuje potreba za reformom sustava.

Ministar Dobrović kaže da Hrvatska prihvaća načela te promjene, ali da na razini EU-a još nisu dogovoreni svi detalji.

Rekao je da je Hrvatska od 2013. do 2016. uprihodila 800 milijuna kuna na trgovini ugljikovim dioksidom.

“To su značajna sredstva i smatramo da je taj instrument vrlo važan u ostvarivanju Pariškog sporazuma o klimi. Hrvatska je voljna sudjelovati i jačati taj instrument”, rekao je Dobrović.

Europska unija se obvezala da će do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine, a EU ETS je glavni instrument za postizanje toga cilja.

Komentiraj