Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u četvrtak je poručio da je usvajanjem Plana gospodarenja otpadom Hrvatska napravila zaokret u sustavu gospodarenja otpadom, iz sustava koji sanira štetu u sustav koji stvara korist iz otpadnih tvari.

“Planom se jačaju oni segmenti sustava koji omogućuju na jasan i ekonomičan način mjere koje će poticati odvojeno prikupljanje i postizanje značajno većih rezultata u pogledu recikliranja”, kazao je Dobrović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Plan gospodarenja otpadom do 2022. godine.

Dobrović čekuje da će Hrvatska temeljem provedbe Plana “sa statističkog začelja doći u redu onih s najboljom statistikom”. Najavljuje i skoro donošenje Uredbe o komunalnom otpadu kojom će se, kaže, omogućiti bolja i pravilnija naplata odvoza smeća.

Planom se previđa povećanje broja reciklažnih centara za 60 do 70, pa se pojavilo pitanje oko potrebe mijenjanja prostornih planova u jedinicama lokalne samouprave. No, Dobrović kaže da je problem preuveličan jer se ne radi o velikim centrima, te neće biti potrebne ni velike procedure budući da će ih većina biti smještena tamo gdje već postoji komunalna djelatnost, a izradit će se i “tipska dokumentacija” za ta reciklažna dvorišta, koju će jedinice lokalne samouprave moći iskoristiti.

U ovom trenutku možemo već krenuti s javnim pozivom za 50 reciklažnih dvorišta za posebne vrste otpada te osam sortirnica, naglasio je i dodao kako postoji i dobra suradnja s ministrom graditeljstva Lovrom Kuščevićem oko građevinskih dozvola.

“Mislim da ćemo se svi iznenaditi kako vrlo brzo to može ići”, ustvrdio je Dobrović.

Komentiraj