Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dobrović: Odustajenjem od plana gospodarenjem otpadom HDZ stao na stranu pojedinačnih interesa

Ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović optužio je u petak HDZ kako je odustajanjem od donošenja plana gospodarenjem otpadom pokazao kako je stao na stranu pojedinačnih interesa, a na uštrb javnog interesa.

“Nakon više tjedana iznalaženja formalnih razloga za odbijanje ili kočenje plana gospodarenja otpadom konačno smo došli do situacije da je morala biti iznesena politička odluka o neslaganju s onim što plan donosi”, rekao je ministar Dobrović (Most nezavisnih lista) nakon sjednice Vlade.

Ustvrdio je da plan donosi ekološki i ekonomski održiviji sustav na korist građana Republike Hrvatske – dakle otpad ne kao smeće nego kao izvor sirovina, uz nužnu promjenu ponašanja građana koji su danas itekako svjesni toga.

Na pitanje što znači odluka o političkom neslaganju ministar Dobrović je rekao da to znači da smo izašli iz sfere argumenata, struke i rasprave kada se iznose kontraprijedlozi u sferu kada se to odbija. “Mi imamo situaciju da je sada bjelodano jedna velika politička stranka stala na stranu pojedinih interesa, a na uštrb opećeg javnog interesa”, rekao je Mostov ministar Dobrović.

Naglasio je da su bila dva osnovna razloga zašto je bilo nužno sada donijeti plan i u tehničkim uvjetima. “Jedan je da se protiv Hrvatske vodi postupak povrede prava, a druga je da se ovim odustajanjem ugrožava preuzimanje znatnog novca iz europskih programa”, kazao je.

Dodao je da su takve stvari uvijek limitirane vremenski i zato je jako važno držati ritam. “Mi ćemo sada nužno imati nekoliko mjeseci, ako ne pola godine zastoja. Mi više nacionalnog novca za to ni nemamo, a ni ne trebamo ni imati jer su na raspolaganju europski novac, međutim sve je to sada stavljeno pod pitanje”, upozorio je Dobrović

Potvrdio je da se HDZ suprotstavlja donošenju plana. “Tako je. HDZ je otvoreno rekao, a to je jednako kao i da su na sjednici Vlade njihovi ministri digli ruku protiv.

Na pitanje u čijem je to interesu, ocijenio je da su prevladali pojedinačni interesi. “Veliki centri se grade, to su veliki skupi objekti za koje samo dokumentacija  košta  milijune kuna, a to su centri koje u stvari Hrvatska ne treba. Mogli smo izgraditi sustav na temelju jednostavnijih objekata gdje opremu može dobaviti i domaće gospodarstvo”, rekao je Dobrović.

Kazao je da su postojali svi tehnički uvjeti i preduvjeti kao i pozitivna mišljenja svih nadležnih ministarstava i tijela.

Za javnu rasprava je kazao da je ona uzeta minimalna i to na preporuku Europske komisije te da je ona pravno u redu. “Rasprava je mogla biti dva tjedna, ali to ništa ne mijenja jer su naprosto drugi razlozi”, ustvrdio je.

Dobrović je kazao kako još uvijek smatra da razum i opće dobro može prevladati i kod Mostovih dosadašnjih partnera i kod drugih stranaka. “Uglavnom, važno je stvari eksponirati svjetlu i prezentirati ih onakve kakve jesu”, rekao je ministar Slaven Dobrović.

Komentiraj