Ministar zaštite okoliša u tehničkoj Vladi Slaven Dobrović izjavio je u četvrtak da nije iznenađen odlukom HDZ-a da ne podrži Plan gospodarenja otpadom jer taj plan zaustavljaju “stranke koje žele da se sve nastavi po starom”, te istaknuo da ga je Vlada trebala donijeti interesu svih građana.

“Nisam iznenađen odlukom HDZ-a da ne podrži Plan gospodarenja otpadom s obzirom na to da su u opstrukciju dosad uložili velike napore”, navodi se u izjavi koja je poslana Hini iz Ministartva zaštite okoliša i prirode.

Iako se očekivalo da će Plan gospodarenja otpadom napokon biti uvršten na dnevni red sjednice Vlade, to se nije dogodilo zbog, kako je javio Večernji list, protivljenja HDZ-a na užem kabinetu Vlade održanom danas uoči sutrašnje sjednice.

“Mi smo pripremili kvalitetan Plan koji je dobio pozitivnu ocjenu ministarstava te nije bilo razloga za neusvajanje. Ovdje se isključivo radi o političkoj odluci i želji da se zaustavi reforma sustava gospodarenja otpadom”, izjavio je ministar Dobrović (Most nezavisnih lista).

“Mi smo obećali promjene i reformu, pripremili smo je, no zaustavljaju ju stranke koje žele da se sve nastavi po starom”, dodao je.

Donošenje Plana je u interesu građana jer, kazao je Dobrović, omogućava ekonomski i ekološki održivije gospodarenje otpadom. Plan moramo donijeti kako bi obustavili postupak koji je protiv nas pokrenula Europska komisija jer ga prethodna Vlada nije usvojila u roku, do kraja 2014., kazao je tehnički ministar.

“U slučaju da Plan ne bude donesen do kraja ove godine propustiti ćemo iskoristiti dio sredstava iz EU fondova namijenjenih sektoru gospodarenja otpadom. To su glavni razlozi zbog čega je tehnička Vlada trebala donijeti Plan jer se radi o interesu svih građana”, navodi se u Dobrovićevoj izjavi.

Predloženi plan gospodarenja otpadom do 2020. godine značajno umanjuje važnost MBO postrojenja za preradu prikupljenog otpada, a u prvi plan stavlja gradnja malih sortirnica i reciklažnih dvorišta te kompostana. Ta je točka već trebala biti na sjednici Vlade, ali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nije poslalo pozitivno mišljenje o Prijedlogu plana, pa je Dobrović prozivao ministra Tomislava Tolušića da mu sabotira plan. No, kako su pisali mediji, pozitivno mišljenje je stiglo početkom kolovoza, a Večernji list danas piše da je Plan prošao međuresorne koordinacije, a da je prijedlog na užem kabinetu zaustavio HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković.

Komentiraj