Dobrović: Nakon analize odredit ćemo hoćemo li ministarstvo iseliti iz ZagrebTowera

Autor:

Zagreb, 25.01.2016. Povodom primopredaje dužnosti, novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobroviæ dao je izjavu za medije. Nazoèan je bio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.foto HINA/ Tomislav Pavlek/tp

Novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović (Most) rekao je u ponedjeljak nakon preuzimanja dužnosti kako će se nakon provedene analize odrediti hoće li se njegovo ministarstvo iseliti iz zgrade ZagrebTowera.

Novinare je zanimalo misli li ministarstvo iseliti iz zgrade ZagrebTowera, a Dobrović je odgovorio da doista premalo zna o tome. “Čuo sam da je to izazvalo veliki interes javnosti, da tu ima nekih stvari i nekih pitanja na koje je teško bilo odgovoriti, tako da će se sasvim sigurno to pitanje proanalizirati na način kako smatram da je ispravno pa ćemo se nakon toga odrediti”, rekao je te poručio da će se preseliti ako svi pokazatelji budu govorili kako je to razuman izlaz. Dodao je kako je bez detaljnijega i kvalitetnijeg proučavanja o tome neozbiljno govoriti.

  Na pitanje koliko je upoznat sa stanjem u ministarstvu i koliko je zadovoljan s onim što je njegov prethodnik Mihael Zmajlović ostavio, Dobrović je odgovorio kako je “imao doticaja, zna za neke stvari i neke probleme, a za neke manje jer se organizacijska struktura ministarstva upoznaje kad se dođe na ministarsko mjesto”.

 “Zadovoljstvo s postojećom politikom u pogledu tih važnih sektora ne postoji i zato smo i bili skloni kritizirati, a sada smo u prilici da to i promijenimo”, poručio je novi ministar.

 Nije htio govoriti o prioritetima, ali je istaknuo kako je “goruće pitanje gospodarenje otpadom – pitanje regionalnih centara, njihova nefunkcionalnost, skupoća i njihova nepodudarnost s cirkularnom ekonomijom i izgradnjom resursno efikasnog društva, što je imperativ danas u Europi”.

 Također je istaknuo kako sada imaju potpun uvid u dokumentaciju i stanje na terenu pa će vrlo brzo moći reći koji će biti prvi koraci.

 Na pitanje koji je rok za dovršetak cjelovitog upravljanja i gospodarenja otpadom, Dobrović je odgovorio da ne bi išao u detalje te kako zna da ne ispunjavamo više rokova i da smo sasvim sigurno već u crvenom. “Dakle, i alarm lagano, lampica svijetli i mi moramo vrlo hitro to mijenjati”, poručio je.

 Istaknuo je kako se namjeravana izgradnja 13 centara za gospodarenje otpadom uopće ne podudara sa “Zero Waste” (koncept bez otpada) te da njegov koncept ide za tim da se otpad promatra kao sredstvo za zaštitu resursa.

 “Dakle, graditi centar u kojem ćete uz trošak od 700-800 kuna zbrinjavati otpadni papir je apsurdno jer taj otpadni papir ne treba voziti 100 ili 150 kilometara da bi se tamo uz taj trošak zbrinuo, nego ga treba lokalno komunalno poduzeće odvojiti, balirati i poslati na recikliranje uz naplatu i time to poduzeće ostvaruje prihod. Ista je stvar i s plastikom, s tim da je financijski potencijal još daleko veći”, objasnio je ministar Dobrović.

 Na pitanje što će biti s onim centrima za gospodarenje otpadom koji su već povukli novac iz EU fondova, novi ministar je odgovorio kako je odgovornost i na onima koji su vodili dosadašnju politiku.

 “Mi ćemo detaljno napraviti analizu i bit će prilika da se usporedi sustav koji će se na ovaj ili onaj način oslanjati na te već izgrađene centre. Dakle, sasvim sigurno je da će građani koji gravitiraju tim područjima biti u neprilici jer će takav sustav daleko više nužno koštati”, poručio je.

 Na pitanje do koje godine moramo zatvoriti odlagališta otpada poput zagrebačkoga Jakuševca, Dobrović je odgovorio kako ovoga časa ne zna konkretne datume te je poručio kako je važna politika.

 S ministrom Dobrovićem pred novinare je u Ministarstvo došao i potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov. Inače, u tome ministarstvu je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Mihaela Zmajlovića i novog ministra Slavena Dobrovića obavljena jutros bez nazočnosti medija. Zmajlović je nakon primopredaje medijima priopćio kako se vraća u Hrvatski sabor, gdje se i dalje namjerava baviti temama vezanim uz zaštitu okoliša, održivi razvoj i klimatske promjene.

 Ministar Dobrović rekao je novinarima kako se danas u ministarstvu upoznao s vodećim ljudima pojedinih službi. Dočekao ga je njegov prethodnik, bivši ministar Mihael Zmajlović (SDP), koji ga je upoznao s općim stanjem u ministarstvu i predao mu službeno izvješće.

 “Proveli smo pola sata u jednom općenitom razgovoru i iskazao je volju da se još sastanemo u slučaju nekih pojedinosti”, rekao je Dobrović. Dodao je kako se zatim upoznao s pojednim službama u ministarstvu te da su najvažnija vrijednost ljudi koji obnašaju dužnosti i da mu je želja u prvih nekoliko dana ih upoznati, a poslije će, kako je rekao, ići “u dubinu, u detalje” radi boljeg funkcioniranja ministarstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)