Dobronić: “Prvi dan nismo razgovarali o konkretnim predmetima nego o organizaciji i propisima”

Nakon polaganja prisege, novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić odradio je prvi dan na poslu. Od njega se očekuje povećanje učinkovitosti pravosudnih tijela, a za to će biti potrebna kvalitetna suradnja s izvršnom i zakonodavnom vlasti. Pred hrvatskim pravosuđem je reforma koja je i dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Vlada se u tu reformu obvezala uložiti 730 milijuna kuna. Kakvu atmosferu u pravosuđu može donijeti novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda govorio je u Dnevniku HRT-a..

O prvom radnom danu

“Bilo je dosta ugodno. Zadržao sam se u razgovorima sa sucima Mrčelom, Kosom i Kontrecom koji su vodstvo Vrhovnog suda. Razgovor je bio ugodan, oni su me u grubim crtama obavijestili. Neke stvari znam, neke još moram saznati. Suci su profesionalci, u procesu izbora prvi je put bila pomalo neobična situacija i možda se očekuje neki strah, ali nikakvih neugodnosti nije bilo, baš obrnuto”, rekao je Dobronić.

O sudbini zamjenika Mrčele

“Par dana, mjesec dana, moram vidjeti situaciju. Porazgovarat ću sa svim sucima, vidjet ću kakve tko ima interese i želje i onda ću donijeti odluku. Unaprijed ne mogu ništa posebno,  ali uzimat ću u obzir stavove, procijent ću rad, iskustvo i procijeniti na temelju toga”, objasnio je Dobronić.

“Nismo razgovarali o konkretnim predmetima nego o organizaciji i propisima”, naveo je predsjednik Vrhovnog suda.

Pojašnjavajući  svoju izjavu prema kojoj su suci Vrhovnog suda u izboru predsjednika suda tobože bili samo za struku te da njima nije jasan položaj sudbene vlasti u okviru demokratskog sustava, Dobronić  je rekao:

“To je bilo u procesu izbora, kad su neki bili – možda nećemo reći strastveni, no treba pojasniti stvar. U prethodnom dijelu postupka su neke stvari oko izbora sudaca, pogotovo sudaca Vrhovnog suda ili predsjednika, bile jednim dijelom pogrešno interpretirane. Naime, ovo rješenje koje mi imamo putem Državnog sudbenog vijeća za gotovo sve suce osim predsjednika Vrhovnog suda, ono je kao rješenje moguće i ono uopće nije loše zamišljeno. U njemu je relativna većina sudaca, ali imate i predstavnike pravnog fakulteta, ima i dva predstavnika Sabora kao politike, znači jedan mješoviti sastav”, rekao je Dobronić.

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Radovan Dobronić nakon izbora za predsjednika Vrhovnog suda prvi put u Nacionalu govori o stanju u hrvatskom pravosuđu i svojim kolegama s Vrhovnog suda

Komentiraj