Dobronić: Pitanje je ima li smisla zadržavanje Visokog kaznenog suda

Autor:

17.02.2022., Zagreb - Radovan Dobronic, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFoto

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u intervjuu novom broju Nacionala kako Hrvatska “ima problema u kaznenoj grani sudovanja” i dodao kako se “postavlja pitanje ima li smisla i zadržavanje Visokog kaznenog suda”.

U intervjuu Nacionalovu novinaru Draganu Đuriću, kojemu je iznio važna stajališta o posljedicama sudskih presuda na vlasništvo nad Inom i mogućnostima koje te presude otvaraju hrvatskoj Vladi, Dobronić je odgovorio i na pitanje ima li Hrvatska problema u kaznenom sudovanju. “Mislili smo da se dokazi i činjenice dobro izvode. Sada je to postalo upitno”, ocijenio je, s obzirom da je Savezni sud Švicarske odbio hrvatski zahtjev za revizijom svoje presude o sporazumu Hrvatske i Mađarske o upravljačkim pravima u Ini, tvrdeći kako presuda hrvatskog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera nije vjerodostojna.

“Imamo problema u kaznenoj grani sudovanja”, nastavio je Dobronić. “Kazneni suci teško mogu promijeniti dosadašnju praksu, pa je došlo do velike neravnoteže, svojevrsnog ekstremizma pa se počelo strahovito voditi računa o interesima okrivljenika, a zanemaruju se opravdani interesi žrtava kaznenih djela. Suci kaznenog prava to tako ne doživljavaju. Stalno dobivaju kritike da su im kazne neadekvatne. U nekim slučajevima izriču se smiješno blage kazne, a to se vidi i iz toga da se ne smanjuje broj obiteljskog nasilja ili broj pijanih vozača koji divljaju cestama. Zato je i pitanje koliko sami kazneni suci vjeruju u moć pravilno odmjerene kazne. To već poprima obilježja nedopustivog pravnog relativizma. Morali bismo razmisliti treba li i na Vrhovni sud dovesti nove suce, osam do 10 kaznenih sudaca”, kazao je Dobronić.

On, međutim, nema ovlasti da sam vodi proces dovođenja novih sudaca u Vrhovni sud . “Nemam te ovlasti bez odobrenja Ministarstva pravosuđa. U tom smislu postavlja se pitanje ima li smisla i zadržavanje Visokog kaznenog suda. Malo je vjerojatno da će Visoki kazneni sud uspostaviti nove standarde u kaznenom sudovanju, a vidljivo je da taj problem postoji i na Vrhovnom sudu. Ti suci bi bili neopterećeni dosadašnjom praksom. Tu praksu suci koji je provode smatraju jedinom mogućom i ne primjećuju koliko je pogrešna. To se vidi i u cijeloj kaznenoj politici”, ustvrdio je Dobronić.

O stajalištima predsjednika Vrhovnog suda prema implikacijama sudskih presuda prema vlasništvu u Ini, ali i drugim problemima hrvatskog pravosuđa, pročitajte u ekskluzivnom intervjuu koji je Radovan Dobronić dao novom broju Nacionala.

EKSKLUZIVNO: Predsjednik Vrhovnog suda otkriva kako zbog presude Ivi Sanaderu za primanje mita Vlada može preuzeti Inu i naplatiti MOL-u štetu zbog samovolje u upravljanju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.