23.01 Izručenje Ivice Todorića komentirao je odvjetnik Veljko Miljević, javlja N1.

Odvjetnik je rekao da postoje velike šanse da Ivica Todorić izađe brzo na slobodu.

“Nigdje u zakonu ne piše da opasnost od djelovanja na svjedoka prestaje ispitivanjem zadnjeg svjedoka… Ovdje je navodno ostao samo jedan svjedok i navodno nije ovdje. Za to nekoga držati u istražnom zatvoru bi bio pravni nonsens”, rekao je Miljević

Iako bi tužitelji mogli istaknuti da postoji opasnost od bjega, Miljević kaže da je pitanje je li Todorić uopće bio u bijegu.

“Danas je godina dana da se on dragovoljno prijavio engleskim vlastima. To je ključni moment. Otišao je iz Hrvatske u momentu kad protiv njega nema službene istrage. Vi ako nemate dužnost biti na jednom mjestu, a otišli ste na drugo, to u pravnom smislu nije bijeg. On u tom momentu nije imao dužnost biti tu… Nakon što je doneseno rješenje o provođenju istrage javio se iz Londona i rekao da zna da se protiv njega vodi postupak, da je određen pritvor zbog opasnosti od bjega i javio se Englezima…Sam se dobrovoljno javio, upitno je je li bio u bijegu, poštivao je mjere engleskih vlasti. Dubiozno je da li se može tumačiti da postoji opasnost od bijega. On će reći da sada nema interesa bježati”, rekao je Miljević dodavši da je realna opasnost da suđenje potraje godinama.

“Dok god budemo na početku rasprave imali sudske spise s više desetaka listova, do tada neće biti zdravlja u našem pravosudnom sustavu i nećemo moći izbjeći dugotrajne procese”, poručio je Miljević.

21.40 Osumnjičenik Todorić je dostavljen u Remetinec, slijedi oduzimanje svih zabranjenih stvari, posluživanje suhog obroka (od namirnica možda nabavljenih iz nedalekog Konzuma) i odlazak na noćenje u samicu kamo znaju doprijeti zajedljive poruke starijih sustanara te odgojno penološke ustanove.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

21.25 Todorić je kombijem policije udaljen s aerodroma a njegova supruga Vesna je bez riječi prošla pored predstavnika javnosti i ukrcala se na stražnje sjedalo Mercedes karavana u pratnji dvojice muškaraca krupnije građe.

21.16 Traje povuci – potegni u MZLFT. Izgleda da će policija nekom manje vidljivom trasom odvesti osumnjičenika u Remetinec. Ukrcan je u kombi pod samom letjelicom.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

20.50 Nakon godinu dana završio je bijeg Ivice Todorića. Avionom Croatia Airlinesa u pratnji 4 policajca je stigao u Zagreb.

20.20 Bivši voditelj zatvorskog sustava Miroslav Mihoci objasnio je za N1 postupak koji Ivicu Todorića čeka kada dođe u Remetinec. Tamo će ga primiti čuvari, oduzeti će mu se nedopuštene stvari, a kako dolazi kasno, čekat će ga suhi obrok.

19.25 Zrakoplov s Todorićem je nešto kasnio u polijetanju pa se očekuje da će u Zagreb stići par minuta prije 21 sat. Bezbroj novinarskih ekipa je u odboru za doček u zračnoj luci glavnog grada Hrvatske ali gotovo sigurno im neće biti omogućeno komuniciranje s osumnjičenikom za jezive financijske zločine počinjene u eri vladanja najvećom hrvatskog kompanijom Agrokor.

18.55 “On ništa nije napravio, svi to znaju. Znate, samo šutiti, ne radite ništa po tome. Nitko neće reći istinu. Vidjet ćete da nije uzeo ni jedan euro, kunem se svojim unucima. Morala sam živjeti u Londonu zbog njega, a kako sam živjela – jadno”, kazala je Vesna Todorić u zrakoplovu za Zagreb, javlja RTL.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

18.46 U Remetincu je sve spremno za doček osumnjičenika za najveću pljačku u povijesti Hrvatske. Ondje će proći temeljit zdravstveni pregled i očekuje se da će zbog profilacije osumnjičenika prvu noć provesti u samici. Neće primati odvjetnike niti članove obitelji. Nije isključeno da bi u Remetincu mogao provesti tek nekoliko dana i potom preseliti u svoj sljemenski zamak gdje će čekati početak suđenja.

17.56 Todorić se ukrcao, javlja N1, na zrakoplov za Zagreb. Trenutno je jedini putnik u letjelici jer aerodromske vlasti ne puštaju nikog drugog. Posve je moguće da je u tijeku operativno administrativna primopredaja bjegunca.

17.45 Prema neslužbenim vijestima, jer sve uključene institucije skrivaju detalje izručenja, dolazak bjegunca Ivice Todorića u Hrvatsku se očekuje oko 20 sati redovnim letom Croatije Airlines London – Zagreb.

Spekuiira se da će britanske lisice zamijeniti onima matične države tijekom samog leta a ono što je sigurno, ukoliko posrnuli zmijavački tajkun doista dođe, jest da će ga u Zračnoj luci koja nosi ime po šefu hrvatske države koji mu je obilato asistirao u gomilanju nepreglednih bogatstava u novcu, nekretninama i drugim vrijednostima, dočekati plavo bijeli kombi s rotacijskim svjetlima te ga otpremiti u sivu ćeliju s rešetkama u novozagrebačkom naselju Remetinec.

Novinarima iz Hrvatske koji su ga došli obići na aerodromu Heatrow je samo kratko dobacio da se dobro osjeća.

17.00 Nekad najmoćniji hrvatski gospodarstvenik Ivica Todorić, javlja HINA, protiv kojeg je u Hrvatskoj pokrenuta državnoodvjetnička istraga zbog “nepripadne imovinske koristi” od milijardu i 142 milijuna kuna u Hrvatskoj bi se  trebao pojaviti godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor.

Todorić je na putu u Hrvatsku u srijedu oko 16,30 sati viđen u zračnoj luci u Londonu okružen s nekoliko policajaca u civilu. Prema neslužbenim informacijama Todorić će zadnji ući u zrakoplov u Londonu i prvi ga napustiti u Zagrebu, a tijekom leta bit će odijeljen od ostalih putnika.

Temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska Todorić je lani, 7. studenog uhićen u Londonu, gdje je pobjegao uoči pokretanja istrage u slučaju Agrokor, tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti.

Istog dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza, no prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora pa se od tada, uz ostalo, morao javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno.

Todorić se predao britanskim vlastima, 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna.

Visoki sud u Londonu je 24. srpnja odbio Todorićev zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Njegovi odvjetnici su tada zatražili odgodu odluke uz obrazloženje da su tek preuzeli slučaj, da im treba vremena da se upoznaju s predmetom te da raspolažu s novim dokazima o politički motiviranom progonu.

Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na raspravi 25. listopada ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze svjedoka u Uskoku koji su naknadno procurili u javnosti te aferu Hotmail, poručujući kako se nada da će moći dokazati politički utjecaj na istragu.

Međutim, umjesto toga, na raspravi 25. listopada odvjetnik Hines sat i pol vremena pokušavao je dokazati da je Europski uhidbeni nalog izdan prerano, bez potvrđene optužnice, samo na temelju odluke o pokretanju istrage, što po njemu ne predstavlja jamstvo da će do će optužnice doista i doći, drugim riječima, da se uhidbenim nalogom prejudicirao ishod istrage.

Predstavnik britanskog tužiteljstva je u svom izlaganju branio odluku o izručenju i isticao da je prikupljeno mnoštvo dokaza prije izdavanja uhidbenog naloga.

Sudac Duncan Ouseley zaključio je da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

Ivica Todorić je nakon što mu je potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj izjavio da je “malo razočaran”, ali da je spreman za daljnje bitke.

Istraga  protiv Ivice Todorića i ostalih pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića pa će on nakon dolaska u Hrvatsku biti odmah sproveden u zatvor u Remetincu. Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tijekom istrage. Todorićeva obrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedninog preostalog svjedoka, ako tužiteljstvo ne zatraži njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Osnivač Agrokora Ivica Todorić u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima.

Osim Ivice Todorića tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu financira je novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge.

Komentiraj