Dobro nam poznata i raširena vrsta: Lastavica je ptica godine 2021.

Lastavica (Hirundo rustica) je proglašena pticom godine za 2021. godinu. U ovogodišnjem izboru ornitolozi udruge Biom iz Zagreba i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka nominirali su bjeloglavnog supa, ćukavicu i lastavicu, koja je na kraju i odnijela pobjedu.

U prvih nekoliko dana glasanja odvijala se neizvjesna borba za titulu ptice godine između lastavice i ćukavice (Burhinus oedicnemus), koja je jedno vrijeme i vodila tijekom zaprimanja glasova. No, na koncu je s 287 glasova pobijedila dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani.

Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima, izvijestili su iz Udruge BIOM.

PHOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

Ćukavica je s 204 glasa zadržala drugo mjesto. Riječ je o vrsti koja se može pronaći na svega nekoliko lokacija u Hrvatskoj, kao što je nedavno proglašeni Park prirode Dinara, zbog čega ima status ugrožene vrste u Hrvatskoj. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva dolazi do postupnog zarastanja kamenjarskih pašnjaka koja su jedno od glavnih staništa ćukavice na našim područjima. Zarastanje otvorenih kamenjarskih pašnjaka je raširen problem u Hrvatskoj i predstavlja prijetnju mnogim vrstama ptica, ali i ostaloj flori i fauni vezanoj uz takva staništa.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) jedini je preostali specijalizirani pernati strvinar u Hrvatskoj, a jedina se stabilna populacija nalazi na otocima Kvarnera. Zahvaljujući svojem načinu prehrane bjeloglavi sup ima važnu ulogu u sprečavanju širenja bolesti u ekosustavu. No, česta je žrtva trovanja, što je i jedan od glavnih faktora izumiranja kontinentalne hrvatske populacije koja se nekoć protezala duž obale, središnje Hrvatske i Slavonije. U ovogodišnjem izboru za pticu godine bjeloglavi sup osvojio je 171 glas ljubitelja ptica i prirode.

Izbor za pticu godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia).

Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a 2019. je Ptica godine bila prepelica (Coturnix coturnix), te potom zlatovrana kao Ptica godine 2020.

Komentiraj