Dobro je vrijeme za posjet i razgledavanje Pariza – grad je praziniji no ikada

 

Pariz iza sebe ima nekoliko teških godina, od terorističkih napada i prosvjeda Žutih prsluka do štrajkova protiv mirovinske reforme koji su paralizirali grad. A onda je stigao i virus – prokletstvo za hotelijere i ugostitelje, blagoslov za putnike i turiste.

Pariz, koji u ovo doba godine vrvi turistima, prazniji je no ikada. Svatko tko ima sreće da ga put sada odnese u francusku metropolu neće morati čekati u beskrajnim redovima. Sušta je to suprotnost prošloj godini kad je grad posjetilo više od 50 milijuna turista.

Najposjećenija mjesta tada su, po podacima gradskih vlasti, bili bazilika Sacre-Coeur s 11 milijuna turista, četvrt Montmartre, s isto toliko posjetitelja, Louvre s 9,6 milijuna turista i Eiffelov toranj sa 6,2 milijuna.

Mnogi među njima su imućniji gosti iz SAD-a, Kine ili s Bliskog istoka kojima je sada uglavnom dolazak onemogućen.

“Sad je stvarno dobro vrijeme za posjet i razgledanje Pariza”, kaže Frank Delveau, predsjednik pariškog ogranka udruženja hotelijera UMIH.  “Ima mjesta na restoranskim terasama, a nema redova ispred znamenitosti”.

I u pravu je. Za ulazak u Versailles čeka se nezamislivo kratkih 20 minuta, a ulaznice za Eiffelov toranj mogu se kupiti za isti dan.

Izostanak turista upadljiv je i u Galeries Lafayette, luksuznoj robnoj kući gdje se u uobičajenim okolnostima čeka u redovima na ulaz u skupe butike u prizemlju. Ondje je sada gotovo ugodno kupovati, kažu novinari agencije dpa.

Turistima iz zemalja EU-a 15. srpnja formalno je dopušten dolazak u Pariz 15. lipnja nakon ukidanja ograničenja na granicama. No ograničenja i dalje vrijede za mnoge druge države koje nisu članice Europske unije.

Komentiraj