Dobre ankete, ali premalo plakata: Kako je Joe Biden posrnuo u Iowi

Joe Biden, koji sebe smatra favoritom među demokratskim kandidatima za izbore 2020., na predizborima u Iowi nije uspio uvjeriti dovoljan broj građana te američke savezne države da je upravo on najbolji kandidat koji se može suprotstaviti Donaldu Trumpu u studenome.

Bivši potpredsjednik ušao je u utrku na predizborima u Iowi samopouzdano, oboružan potporom i pozitivnim brojkama na anketama. No u posljednjim tjednima kampanje koja je prethodila glasanju lokalnih članova stranke, nije bilo lako pronaći Bidenove plakate, dok je plakata za Bernieja Sandersa i Petea Buttigiega, koji u Iowi vodi nakon prebrojanih 71 posto glasova, bilo mnoštvo. Tijekom izbornih kampanja u Americi uobičajeno je da pristaše nekog kandidata uoči izbora ispred svojih domova postave plakate s njegovim imenom.

Ovaj nesrazmjer između sjajnih brojki u anketama i nedostatka entuzijazma na terenu ima simboliku najvećeg pitanja koje je potkopavalo Bidenovu kampanju od početka: Može li 77-godišnji umjereni bijeli političar koji je proveo više od 40 godina u Washingtonu dovoljno zainteresirati demokrate željne velikih promjena?

Otkad je započela kampanja, Biden je rekao da ga njegovo veliko iskustvo u vladi čini najvećom nadom demokrata u utrci s Trumpom na izborima 3. studenog. Građani Iowe nisu se složili s time.

Kad su nakon tehničkog kvara glasovi objavljeni, Biden je zauzeo četvrto mjesto iza Buttigiega, Sandersa i Elizabeth Warren.

U prošlom tjednu, tri izvora iz Bidenovog stožera upozorila su da nisu uvjerena u pobjedu u Iowi, državi koja Bidena nikad nije voljela, za razliku od njegovog političkog pokrovitelja, bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

Biden je također svoju kampanju započeo kasno i nije imao osoblje i volontere koji bi se mogli natjecati s rivalima poput Warren, koja je sebi osigurala najbolje od najboljih i zaposlila osoblje puno prije svoga protukandidata.

Komentiraj