Dobavljači u Bosni i Hercegovini počeli su s obustavom isporuke robe Konzumu, u ponedjeljak je potvrđeno za N1 televiziju.

“Kakva je situacija i što se događa doista je teško procijeniti, ali generalno je potreban jedan korektan i otvoren pristup od strane Konzuma BiH prema svim dobavljačima, kako bi iz svega ovoga izašli i nastavili kontinuirano raditi”, rekao je Adin Fakić, direktor Milkosa.

Pojedini dobavljači su uveli restrikcije prilikom obustave robe, koje podrazumijevaju trenutnu isplatu.

“I pored inzistiranja, prije svega federalnih vlasti, mi konkretne podatke po tom pitanju nismo dobili. Naravno, pitanje je koliko na to uopće možemo utjecati, jer mi nemamo posebnog zakona, izuzev mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, a kojima je zatražila da vlasti u BiH spriječe da se dugovi centrale Agrokora praktično vraćaju imovinom u BiH”, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlada Federacije BiH je i na današnjoj sjednici razmatrala situaciju s Agrokorom. Kako nam je rečeno, redovito prati događanja s fokusom na tri osnovna problema: 1) dug prema dobavljačima, 2) kretanje broja zaposlenih 3) financijski tokovi.

“Za sada je prisutan trend blagog smanjenja dugovanja prema dobavljačima i povećanja kreditnih obaveza, s tim da je poslovanje u proizvodnom dijelu grupacije Agrokor u Federaciji BiH stabilno, dok se u trgovačkom dijelu očekuje restrukturiranje”, navode iz Vlade FBiH.

Komentiraj