Dobar posao u koroni: Pogledajte tko su bili dobavljači zaštitnih maski u Hrvatskoj

Koronakriza nije utjecala na sve jednako, dobar dio ljudi je uspio iskoristiti novonastalu situaciju i profitirati. Koronavirus je bio prilika za nabavu zaštitnih maski i ostalih medicinskih potrepština i to sve pod izlikom hitnosti.

Zaštitne maske dobavljali su bivši DJ i guru zagrebačkog noćnog života, ekipa koja je u Hrvatsku uvezla fidget spinnere, sinovi ruskog tajkuna koji posjeduje dvorac u Istri, predsjednik zajednice Makedonaca, sestra bivšeg potpredsjednika Vlade Štromara…, piše u nedjelju Jutarnji list.

S obzirom  da se zbog hitnosti situacije u većini slučajeva nije provodila klasična javna nabava šarolik je popis dobavljača.

Poslove dobila tvrtka na čijem je čelu sestra bivšeg ministra Predraga Štomara

Jutarnji list tako navodi da je višemilijunske poslove nabave zaštitne opreme i medicinskih maski, među ostalima, dobila tvrtka na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra graditeljstva, a sada saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara.

Na popisu dobavljača našli su se i neki menadžeri, sin ruskog tajkuna, bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i poneki snalažljivi poduzetnici koji su biznis u krizi spretno preorijentirali na nabavu medicinske opreme.

Zagreb sklopio 270 poslova za nabavu medicinske opreme

Dosad je Grad Zagreb, kako se vidi iz dostupne dokumentacije, sklopio ukupno 270 poslova nabave razne medicinske opreme. U najvećem su broju to zaštitne maske, zaštitna oprema, rukavice, ogrtači, dezinficijensi, PCR testovi, toplomjeri, a sve je to dobavljalo dvjestotinjak domaćih tvrtki.

Iz Grada su ipak upozorili da je iznos od 103 milijuna kuna tek procijenjena vrijednost nabave, a to ne znači da je toliko stvarno potrošeno. Prema evidenciji Ureda za javnu nabavu, kažu, zasad je ugovoreno oko 80 milijuna kuna poslova, neki se možda i neće realizirati, a dio će biti realiziran u iduće dvije godine.

Komentiraj