Šestogodišnja Kiara se bori za život: “Do svibnja je bila potpuno zdrava i bezbrižna djevojčica”

Šestogodišnjoj djevojčici Kiari Goršić iz Tribunja tijekom ljeta je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu. Šansa za ovakvu dijagnozu je 0.000187 posto. Djevojčica se nalazi na liječenju u Zavodu za hematologiju i onkologiju, koji je smješten na Klinici za tumore, no prognoze nisu dobre.

Kiara je do svibnja bila potpuno zdrava i bezbrižna djevojčica kojoj je jedina briga bila kakvu će školsku torbu kupiti za prvi razred te kakvu će haljinicu nositi na prvi dan škole. Umjesto toga, Kiara se od ljeta svim silama bori za svoj život. Prognoze su dosta loše. Njezin onkolog dr. Filip Jadrijević Cvrlje za Index je rekao da su učinili sve što su mogli.

“Kiara ima 30 ciklusa radioterapije, odradila ih je osam. Njezinu obitelj je pogodila teška sudbina, riječ je o zloćudnom tumoru mozga i bolesti koja je zapravo neizlječiva, ne postoji lijek ni metoda kako ga izliječiti. Postoje tek kliničke studije koje se provode u SAD-u, ali niti jedna nije pokazala rezultat da djeca s tom dijagnozom žive dulje od dvije godine. Roditelji su skloni tome da se dijete uključi u neko od kliničkih ispitivanja koja su eksperimentalna jer na žalost ništa drugo nemamo za ponuditi. Ove kliničke studije su nove metode nama nepoznatog ishoda. Šanse su manje od jedan posto”, rekao je za Index dr. Jadrijević Cvrlje.

Svjestan je toga da roditelji žele poduzeti sve što je u njihovoj moći da svojoj djevojčici produlje život.

“Naša curica u 6.5 godina života nikad nije bila bolesna. Sve je krenulo 30.5. kad je odjednom dobila visoku temperaturu popraćenu povraćanjem. Odmah smo išli u Šibenik na hitnu. Tamo je primila infuzije, a nakon krvne slike liječnici su nam rekli da ne mogu otkriti radi čega je to i da bi kroz dnevnu bolnicu trebali na daljnje obrade i da je u potpunosti dehidrirala”, ispričala je njezina majka Matea.

Pet dana je dolazila u dnevnu bolnicu i jedan je dan počela vriskati od bolova i govoriti da je glava boli te da više ne može izdržati. Rečeno im je da je to od dehidracije. Potom joj se spustio kapak i nateklo oko, a doktori su sumnjali na ubod insekta. Zatim je uslijedila dijagnoza konjuktivitisa

“Tjekom lipnja Kiara je nastavila ići u vrtić, krenule su pripreme za školu, razmišljala je kakvu će torbu izabrati, kakvu haljinicu i tad je došao mužev rođendan, kupala se u bazenu kad joj je odjednom pola lica postalo natečeno, da bi nakon toga liječnici i dalje inzistirali na dijagnozi konjunktivitisa”, rekla je Kiarina mama Matea.

Krajem lipnja Kiara je opet dobila tešku glavobolju s povraćanjem, što je roditeljima bio opasan alarm, a isto se ponovilo i početkom srpnja, kad joj se spustio cijeli kapak. Djevojčici je tada napravljen magnet.

“Nakon završetka snimanja kad sam izlazila s njom iz te prostorije, radiolog je samo spustio pogled u pod. Tad sam odmah znala da nešto nije u redu. U tom trenu kad je izustio ‘nažalost, vijesti nisu dobre’, kad to čujete noge vam se odsjeku, a cijeli svijet i život nema više nikakvog smisla”, kazala je majka Matea.

Tad je mišljenje bilo da je benigan tumor, no prof. Gorana Mraka, predstojnika Neurokirurgije na Rebru kazao je kako je moguće da je rječ o iznomno malognom tumoru.

Tjedan dana nakon konzultacija, 9. kolovoza Kiara je primljena na Rebro u popodnevnim satima.

“Tko god je Kiaru upoznao, ona otkad se rodila je posebno dijete, puna ljubavi za sve, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Onda nakon pet i pol sati dođe sestra i kaže ‘profesor će vas uskoro primiti’. Padne vam kamen sa srca, napokon je završio prvi važan korak”, nastavlja dalje.

Profesor Mrak im je potom, kaže, rekao da je uklonio što je veći dio mogao i da dalje nije mogao ukloniti jer je tumor lokaliziran uz samo moždano deblo te da nije mogao više izvaditi jer bi morao dirati i zdrave stranice, koje kontroliraju sve vitalne funkcije. Pred Kiarom je 30 ciklusa kemoterapije, no obitelj se nada da bi njihova djevojčica mogla otići na eksperimentalno liječenje u Ameriku.

“Ondje imaju oralnu kemoterapiju koja prelazi moždanu barijeru i dolazi do stanica moždanog tumora. Kontaktirali smo te četiri kliničke studije, poslali smo Kiarinu medicinsku dokumentaciju, dobili smo informacije što trebamo dostaviti i čekamo da se njihov stručni liječnički tim sastane i kad pregledaju naš slučaj, onda će nas preko videopoziva zvati i dati svoje mišljenje. Dali su nam okviran izračun da eksperimentalno liječenje stoji od 2.3 do 5 milijuna dolara. Od jedne Klinke iz New Yorka smo dobili predračun na 3.8 milijuna dolara, uz to ima dosta administrativnih troškova. Sama videokonferencija je 4000 dolara da bismo dobili njihovo drugo mišljenje”, rekla je majka djevojčice koja je pokrenula kampanju prikupljanja novca za Kiarino liječenje.

Navodi kako HZZO nisu osobno kontaktirali jer HZZO troškove ne pokriva budući da je riječ o kliničkim istraživanjima, što su iz HZZO-a i potvrdili. “Ako neki medicinski postupak ima status eksperimentalnog liječenja, takav postupak ne pokriva obvezno zdravstveno osiguranje”, odgovorili su te dodali kako za Kiaru nisu zaprimili zahtjev za liječenje u inozemstvu, piše Index.

Komentiraj