: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Do sredine kolovoza na moru spašena 831 osoba

Do sredine kolovoza ove godine hrvatske službe su na moru spasile 831 osobu i 136 plovila, dok za 24 osobe nije bilo spasa, izvijestila je u četvrtak služba za traganje i spašavanje na moru.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) do sredine kolovoza je koordinirala ukupno 283 spasilačke akcije, dok je u istom razdoblju lanjske godine poduzela 249 akcija pri čemu je spasila 435 osoba, a 26 osoba je smrtno stradalo.

U ovoj godini zabilježeno je značajno manje spasilačkih akcija i nesreća nego u istom lanjskom razdoblju, a to pokazuju podaci Nacionalne središnjice prema kojima je ove godine u nesrećama ozlijeđeno 16 osoba, što je za oko 50 posto manje nego lani kada je na moru ozlijeđeno 37 osoba.

Pomoć pružana roniocima, daskašima i kupačima

Roniocima je pomoć pružena deset puta, izveden je jednak broj spasilačkih akcija zbog nezgoda daskaša a spašeno je i devetero kupača. Unatoč manjem broju poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija, Nacionalna središnjica upozorava u izvješću da je i dalje statistički visok broj stradavanja na moru .

U ovoj godini zabilježeno je i sedam sudara plovila te 32 slučaja nasukavanja plovila, dok su tri broda potonula a osam ih je naplavljeno.

Zbog požara na plovilima poduzete su tri akcije spašavanja plovila i posada.

Neiskustvo i kvarovi najčešći razlog intervencija

Najveći broj intervencija na moru, ukupno 52 poduzet je zbog havarija, odnosno kvarova pogonskih strojeva i upravljačkih sustava, nedovoljnog nautičkog iskustva i slabe opremljenosti brodica. Moreplovcima stoga savjetuju da slušaju vremenske prognoze, te usklađuju plovidbe morem sa stečenim nautičkim znanjem, što može značajno pomoći i u slučajevima pogibelji.

Dodaje se kako se i dalje bilježi visok trend upućivanja lažnih uzbuna, čak 23 u ovoj godini, zbog čega Ministarstvo nautičarima preporuča obnovu znanja upravljanja brodicama i jahtama te obavezno pridržavanje pravila i propisa u području sigurnosti plovidbe morem.

U srpnju je resrono Ministarstvo pustilo u probni rad besplatnu aplikaciju nIS (Nauitčki informacijski servis) koja se pokazala kao jednostavan i kvalitetan alat, te kao brz i učinkovit način uspostavljanja komunikacije u slučajevima pogibelji na moru, dojava pomorskih nesreća te svih primjećenih nepravilnosti.

Komentiraj