Unicult2020

Prijave za UNICULT2020 program otvorene do 15. lipnja

Otvorene su prijave za sudjelovanje na četvrtom izdanju međunarodnog programa menadžmenta i politika u umjetnosti i kulturi Unicult2020 koji će se održati od 02. do 16. srpnja 2018. godine.

Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) s međunarodnim programom menadžmenta i politika u umjetnosti i kulturi Unicult2020 nedavno je odobrila Europska komisija. Prijedlog MAST pobijedio je u vrlo jakoj konkurenciji između stotine prijedloga brojnih sveučilišta iz cijele Europe, a sastoji se od razvoja i implementacije primijenjenog modula koji promiče transverzalni kurikulum kombinirajući umjetnost, znanost i tehnologiju.

Projekt započinje provedbom Unicult2020 programa, a otvorene su prijave za boravak u trajanju od jednog, odnosno dva tjedna na četvrtom izdanju programa Unicult2020 koji će se održati u Rijeci, Veneciji i Osoru od 02. do 16. srpnja 2018. godine.

Prenosimo dio priopćenja za javnost: 

“Tijekom tjedan dana, odnosno dva tjedna programa, održat će se predavanja, mentorski sastanci, otvorene rasprave, mapiranja, istraživanja i edukativne posjete namijenjene akademicima, istraživačima, preddiplomskim, diplomskim ili doktorskim studentima, umjetnicima, djelatnicima i profesionalcima u kulturi, predstavnicima međunarodnih organizacija i instituta za kulturu koji su zainteresirani za temu. Tjedan dana prije i nakon programa održat će se online mentorstvo.

Rok za prijavu je 15. lipnja (www.unicult2020.com).

Prvi tjedan programa Unicult2020 održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a drugi tjedan na Stanzia Castellani u Osoru, Hrvatska. Poseban kustoski dio programa bit će posjeta Venecijanskom bijenalu u Italiji.

Kao nastavak prošlogodišnjeg izdanja koji je imao naglasak na financiranju umjetnosti i kulture i procesima odlučivanja, ovogodišnje su teme “Jačanje transverzalnih kompetencija za inovativne i participativne pristupe u upravljanju i politici kulture i baštine“ te MBody – utjelovljenje (samo)upravljanja.

U vidu mentorstava i predavanja, raznovrsnom programu će pridonijeti iskusni međunarodni stručnjaci: Airan Berg, David Batstone, Nayari Castillo, Chris Csikszentmihalyi, Milena Dragićević Šešić, Andrew Dubber, Gaella Gottwald, Ariane Koek, Jurij Krpan, Darko Lukić, Dejan Lukić, Michela Magas, Robert Manchin, Davor Mišković, Hedvig Morvai, pETER Purg, Daniela Urem, Aleksandra Uzelac i Lidia Varbanova.

Instalacija ‘Singing Tunnels’ Hakana Lidbe održat će se u Rijeci u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Spajalica.

Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) osmislio je konzorcij nekoliko institucija: Sveučilište u Novoj Gorici AU, Škola umjetnosti (SI), Creative Croatian Cultural Alliance, Institut Madeira Interactive Technologies (PT), Tehnološko sveučilište u Grazu (AT), Culture Action Europe (B/EU), Kitchen Budapest (HU) i Kersnikova (SI) s pridruženim partnerima; Univerzitet umetnosti u Beogradu (RS), UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment, Beograd (RS), Europska mreža digitalne umjetnosti i znanosti (AT), Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO (HR), Stromatolite (GB / SE), Music Tech Fest (SE) i Hakan Lidbo Audio Industries (SE).

Posjet Venecijanskom bijenalu poseban je kustoski program koji uključuje poznate kustose, arhitekte i edukatore. “Arhitektonski susreti – velikodušnost u arhitekturi“ (Meetings on Architecture – Generosity in architecture) tema je trećeg u nizu od deset sastanaka o izložbi Freespace. Ovaj panel potaknut će raspravu o tome što znači “velikodušnost“ u arhitekturi, različitim kulturama, zajednicama, političkim procesima te pokušati odgovoriti na pitanje kako se ona može postići.

Sveučilište u Novoj Gorici, Tehnološko sveučilište u Grazu i Institut Madeira Interactive Technologies dodijelit će svojim studentima tri MAST stipendije za Unicult2020.

Kako bi se izgradili lokalni kapaciteti i ulagalo u razvoj kulturnih radnika iz Rijeke, sudjelovanje na programu omogućeno je dodjelom tri besplatne školarine za četvrto izdanje programa Unicult2020. Jedan student bit će nagrađen ulaznicom za Music Tech Fest u Stockholmu“, piše u objavi.

Komentiraj