DNK testiranjem do idealnog programa vježbi i prehrane za sportaše

facebook.com

Novo istraživanje sugerira da su sportaši čiji je program vježbanja određen na temelju njihova DNK profila imali tri puta bolje rezultate od onih koji nisu povezali vježbanje s rezultatima DNK testiranja.

Istraživanje je provelo sveučilište Central Lancashire koje je proučilo rezultate 28 mladih sportaša i 39 mladih nogometaša nakon osam tjedana vježbanja.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Biology of Sport polovica sportaša imala je program vježbanja usklađen s DNK profilom, a druga polovica bila je kontrolna skupina.

Nakon osam tjedana vježbanja oni s usklađenim vježbanjem imali su 6,2 do 7,4 posto bolje rezultate ovisno o vrsti testiranja fizičkih aktivnosti u odnosu na kontrolnu skupinu koja je imala tek 2,3 do 2,6 posto bolje rezultate.

Najbolji britanski skakač u dalj Greg Rutherford također je koristio testiranje DNAFit u pripremama za olimpijske igre u Riju.

DNAFit proučava genske varijante povezane s reakcijama tijela na vježbanje i prehranu i daje korisniku detaljno izvješće na temelju testa iz brisa koji laboratorij isporuči kroz deset dana.

Tehnologija koristi računalne algoritme kako bi otkrila kako najbolje vježbati na temelju gena osobe. Utvrđuju se potencijali sportaša za razvijanje snage ili izdržljivosti a u računalni program uneseni su svi raspoloživi podaci iz znanstvene literature.

Rezultati testiranja pokazuju sportašima hoće li bolje reagirati na vježbanje uz manji ili veći otpor i koliko su osjetljivi na ugljikohidrate, alkohol, sol i zasićene masti.

Rutherford kaže kako su nedavni skandali s dopingom pokazali kako je ključno iskoristiti sve znanstvene mogućnosti kako bi se na prirodni način ojačale sposobnosti tijela.

Komentiraj