Nakon višemjesečnih usklađivanja, dogovoreni su svi detalji posla u kojem će talijanski financijski fond Palladio Finanziaria preuzeti koparski koncern Cimos, u okviru kojega posluju i tri pogona u hrvatskoj Istri, piše u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik pozivajući se na neslužbene izvore.

Iako su sindikati zahtijevali da talijanski fond u okviru realizacije posla dade jamstva o zadržavanju broja zaposlenih, takvih garancija neće biti u sporazumu koji će se potpisati idućeg mjeseca.  No, sindikati su ishodili obvezu talijanskog investitora da u slučaju otpuštanja osigura isplatu otpremnina za 15 posto viših od minimalnih predviđenih zakonom, piše Dnevnik.

Financijski uvjeti za preuzimanje Cimosa nisu mijenjani u odnosu na lani potpisan predugovor, pa će Palladio Finanziaria slovensku tvrtku koja je nekoć zapošljavala 6.000 radnika, a  sada oko 4.000, preuzeti za simboličnih 100.000 eura, ali i sa 110 milijuna eura njezinih financijskih obveza.

Dio dogovora koji je zaključen iza zatvorenih vrata je i onaj s brojnim bankama o restrukturiranju financijskih obveza te isplata 7 milijuna eura hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB), kako su već ranije dogovorili slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić. Riječ je o nagodbi u vezi s teretom Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci, na ime odobrenog kredita od 20 milijuna eura.

Nakon što talijanski fond isplati 100.000 eura na račun slovenskih vlasnika Cimosa, konačan ugovor bit će sklopljen do kraja svibnja, o čemu će odlučiti nadzorni odbor tvrtke pod vodstvom Waltera Otta Hermanna, piše Dnevnik. Palladio Finanziaria obvezao se da će Cimos poslovno restrukturirati i osigurati mu 20 milijuna eura dodatnog kapitala.

Komentiraj